Alte știri

ONG-ul care face lobby pentru Maia Sandu și Andrei Năstase, acuzat de finanțare din Rusia și implicare în războiul hibrid dus de Kremlin în Europa de Est

Pinterest LinkedIn Tumblr

Conform unui raport prezentat recent în Parlamentul European (https://www.dropbox.com/s/kyps6wsljcffmoc/ODFRaportR5KP.pdf), Fundația Open Dialog, un ONG specializat în lobby în instituțiile europene, înregistrat în Polonia de ucraineanca Ludmila Kozlovska, este acuzată de înrolare de partea serviciilor speciale rusești în războiul hibrid dus de Rusia împotriva Occidentului.

Conform raportului, fratele Ludmilei Kozlovska, Piotr Kozlovsky, care figurează în calitate de finanțator al ONG-ului, este proprietarul întreprinderii din Crimeea, orașul Sevastopol, ZSS Mayak, specializate în furnizarea utilajelor speciale flotei militare ruse. În conformitate cu raportul prezentat, ZSS Mayak este sub controlul FSB, fiind furnizor de utilaje speciale pentru submarinele militare nucleare rusești.

Deși Kozlovska a negat acuzațiile, replicând că fratele său ar fi vândut ZSS Mayak încă în 2003, iar după anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 acesta ar fi emigrat în SUA, informațiile au fost calificate ca fiind false de presa din Polonia și Ucraina (https://coolyanews.info/prorossijskie-obschestvennye-organizacii-v-es-gibridnoe-oruzhie-kremlya.html), care a stabilt că în conformitate cu registrele întreprinderilor din Federația Rusă, Piotr Kozlovsky, care deține și cetățenia rusă, figurează până în prezent în calitate de proprietar al ZSS Mayak.

Mai mult, Open Dialog a primit donații și de la cetățenii Federației Ruse Andrei Brovcenko și  Arkadi Agarkov, care conduc companii subsidiare ale ZSS Mayak de pe teritoriul Rusiei. În replică, unica scuză a Ludmilei Kozlovska este că ONG-ul nu este responsabil de verificarea provenienței banilor primiți de la donatori.

De notat, că Fundația Open Dialog a figurat anterior în investigații jurnalistice (http://timpul.md/articol/fenomenul-ablyazov-calul-troian-pentru-europa–razboaiele-politice-din-est-exportate-in-instantele-parlamentele-si-mass-media-occidentale-120941.html), fiind finanțată și de oligarhul kazah Mukhtar Ablyazov, condamnat de justiția din Marea Britanie pentru spălare de bani și devalizarea BTA Bank din Kazahstan.

ONG-ul este cunoscut printr-un lobby agresiv făcut în instituțiile europene în favoarea lui Ablyazov și împotriva dușmanilor geopolitici principali ai Rusiei în Europa de Est, Polonia și Ucraina. În 2016, după reținerea la Kiev a „raiderului nr.1 în CSI” și totodată a agentului FSB Veaceslav Platon și extrădarea acestuia în Republica Moldova, și țara noastră a intrat în vizorul Fundației Open Dialog. Aceasta sponsorizează și face lobby în instituțiile europene pentru Maia Sandu și Andrei Năstase, dar și pentru activiștii pro-ruși și partidele pro-ruse de la Chișinău, cum ar fi cel condus de Renato Usatîi. Aceste acțiuni sunt calificabile drept diversiuni dirijate sub paravanul ONG-ului de finanțatorii din Rusia în cadrul războiului hibrid dus de Kremlin și serviciile speciale de la Moscova în Europa de Est.

loading...

Comments are closed.