Editoriale

Opinie: Partidele PAS și DA vor să facă alianță cu PSRM, dar se tem să recunoască acest lucru!

Pinterest LinkedIn Tumblr

După ce au ajuns în Parlament, partidele PAS și Platforma DA și-au arătat adevărata față. În primul rând, Năstase și Maia Sandu s-au eliberat unul de altul, au destrămat blocul ACUM și s-au regrupat în două fracțiuni – PAS cu 14 deputați și fracțiunea PPDA cu 12. De ce au făcut asta, pare destul de limpede, ei au interese politice diferite – se știe că Năstase este influențat de nașul său din Germania Victor Țopa, în timp ce Maia Sandu provine din PLDM-ul lui Filat.

ACUM cele două partide, PAS și DA, au pornit o politică total fățarnică și minicinoasă. Ori cu vreo două săptămâni în urmă, PSRM le-au propus să se întîlnească, să discute și să vadă dacă pot construi împreună o alianță, dat fiind că ambele tabere au stat în opoziție înainte de alegeri. A doua zi, Năstase și Maia Sandu au răspuns eroic că refuză să se așeze la masă cu Ceban și Grecianîi, iar astăzi tot ei le propun socialiștilor să voteze un pachet de legi. Cum vi se pare treaba asta? Mie îmi spune un singur lucru – partidele PAS și Platforma DA în realitate vor să facă alianță cu socialiștii, dar se tem să recunoască acest lucru! Se tem că cei care i-au votat se vor dezamăgi profund și ei vor păți ca Iurie Roșca și PPCD în 2005 (când s-a aliat cu Voronin).

Adică deputații din PAS cu DA să voteze alături de cei din PSRM conducerea Parlamentului, să voteze diverse legi împreună, să investească un nou Guvern, dar în ochii lumii să pară că nu ar fi într-o alianța cu socialiștii. Despre asta e vorba la moment. Scuzați, dar mi se pare o abodare de rahat! Nu așa se face politică, oameni buni. Uitați-vă spre Vest, uitați-vă cum se fac coalițiile de guvernare după alegeri în România. Nu vă place de București, luați alte exemple, vedeți cum procedează partidele din Franța, sau cele din Germania – în nici o țară europeană nu veți găsi o așa fomulă de guvernare. Dar ai noștri eroi de la Chișinău s-au găsit cei mai inventivi.

Dacă n-ați uitat, Maia l-a propus pe Năstase Președitele Parlamentului, iar Năstase a propus-o pe Maia la funcția de Premier. Și acum cine ar trebui să-i voteze? Socialiștii, va spune deputatul Dima Alaiba (vedeți prostiile postate de el pe facebook). Apropo, când Maia și Năstase au mers în vizită la Igor Dodon, ambii au refuzat să deie mâna cu Președintele țării (un gest de incultură, în cele din urmă), iar peste exact două zile tot Maia și Năstase îi propune partidului lui Dodon să voteze legile care le convin lor. Cum poate fi numit acest comportament politic, șmecherism sau bădărănie?!

Domnilor politicieni neprihăniți din PAS cu DA, „aprediliți-vă”, sau faceți alianță cu PSRM, sau asumați-vă rolul de opoziție pentru următorii 4 ani. Nu puteți fi în ambele roluri concomitent – vorba poetului, femeia ori e gravida ori nu e gravidă, ambele variante în același timp se exclud.

autor: Constantin Bîrca, Telegraph.md

pas da nastase si maia sandu, blocul acum

sursa captură – Știri.md

Rezultate alegeri parlamentare 24 februarie

loading...

Comments are closed.