Editoriale

Opinie: Realitatea presei din R.Moldova este supradozată cu titluri de ştiri manipulatorii şi înclinate să fure conştiința consumatorului

Pinterest LinkedIn Tumblr

Punctul sensibil al echidistanței // Pedagogii mediatici de la mediacritica.md; Năstase prins beat la volan; Veninul lingvistic al lui Cheianu; Statul ucigaş; Contaminațiile pre-electorale ale lui Armand Goşu; Masa lui Plahotniuc. Puțin despre libertatea presei, importanța titlului de ştire şi dublele standarde ale societății civile de tipul critic/atac.

Realitatea presei din R.Moldova este supradozată cu titluri de ştiri manipulatorii, populiste şi înclinate să fure conştiința consumatorului de informație pentru a o programa la turații obidiente aidoma unui câine de rasă japoneză Akita Inu. Supus, ascultător şi credincios. În versiunea jurnaliştilor de la mediacritica.md, care şi-au pus în scop să depisteze neregulile din presa moldovenească şi să ofere publicului o educație media de calitate înaltă şi echidistantă, site-ul publika.md promovează în mediul online titluri de ştiri cu tentă manipulatorie în defavoarea lui Andrei Năstase.

Săptămâna trecută, în România, a fost prins beat la volan legenda tenisului mondial Ilie Nastase. Publika.md a promovat o ştire pe tema dată cu titlul: „Năstase, prins BEAT la volan. A fost dus încătuşat la poliție.”  Cei de la mediacritca.md s-au grăbit să catalogheze titlul drept manipulatoriu şi confuz, învinuindu-i pe redactorii de la publika.md că s-au folosit de o coincidență de nume pentru a-l denigra pe Andrei Năstase.

Pentru că echidistanța, obiectivitatea şi imparțialitatea trebuie să aibă kilograme bune de greutate într-o societate, trebuie să recunoaştem că redactorii de la publika.md, într-adevăr, au recurs la tactici de propagandă „high-level” şi au şlefuit un titlu de ştire din categoria „it’s briliant”, în final înfăptuind o mică confuzie informațională cu ştirea despre tenisistul Năstase „prins beat la volan”. Mai ales când spațiul politic moldovenesc se află în stare de cod galben de furtuni şi descărcări electorale, iar unul din candidații pentru scaunul de primar al capitalei poartă numele de Năstase.

Doar că există o altă parte a monedei pe care cei de la mediacritica.md se prefac că nu o văd şi nu vor s-o analizeze. Spațiul informațional din țară la modul cel mai serios este supraîncărcat nu doar cu titluri de ştiri manipulatorii şi confuze, dar cu tirade întregi de ştiri propagandistice menite să terorizeze gândirea cetățeanului în extremis.

Exemplul lui Constantin Cheianu şi a discursurilor sale furibunde şi războinice despre „ridicarea topoarelor şi furcilor”, la protestele de ianuarie 2016; sau cum a ironizat, într-o manieră porcească, pe seama unui pompier, care a decedat în timpul stingerii unui incediu. Oare cei de la mediacritica.md, care şi-au propus ca scop o educație mediatică de calitate înaltă pentru moldoveni, nu vor să identifice în emisiunile lui Cheianu elemente clasice de propagandă, manipulare şi venin lingvistic cu scopul de a crea în subconştientul moldovenilor o contuzie informațională?

O altă mostră de titlu cu tentă de manipulare este o ştire de pe site-ul anticorupție.md. „Statul care îşi ucide cetățenii”. În ştirea propriu-zisă se încearcă tragerea unei analize despre cazurile de deces la locul de muncă şi cum ele încă se află într-o fază întârziată de investigație. În ştire nu se vorbeşte nimic despre o eventuală crimă a statului împotriva cetățenilor, dar titlul din start fură subconştientul consumatorului de informație şi-l plasează pe o pistă falsă, impunând o paralelă cu statul criminal şi psihopat, care şi-ar fi creat detaşamente de ucigaşi să umble prin țară şi să lovească cu parul peste capul cetățenilor.

Trebuie să trecem în revistă şi viziunile politice pre-electorale, care au fost eliminate nefondat, cu duiumul, fără nici o noimă de probațiune, visate noapte de Armand Goşu, pe coridoarele de la JurnaTV, precum autoritățile guvernamentale ar pregăti o fraudare a alegerilor din mun. Chişinău, pentru a-l reteza politic pe Andrei Năstase. Esența viziunilor promovate de Goşu a fost să creeze o isterie în societate şi să pregătească terenul, în caz dacă Andrei Năstase n-ar fi intrat în turul doi, pentru eventualele scandaluri şi victimizări post-electorale despre „tirania guvernamentală aplicată în raport cu opoziția extra-parlamentară”. Ştirele despre eventualele „alegeri fraudate”, promovate la maxim de JurnalTV, reprezintă un model clasic de „fake news”, dar care a rămas subiect tabu pentru „justițiarii mediatici” din societatea civilă.

Nu de alta, dar observând că „pedagogii mediatici” de la mediacritica.md îşi trezesc spiritul de imparțialitate doar atunci când publika.md calcă peste conduitele jurnalismului corect, vreau să-i atenționez despre încă un exemplu de manipulare grosolană. Titlu de ştire pe publika.md: „Masă rotundă cu Plahotniuc, la Londra: Moldova merită o atenție sporită din partea Occidentului”. În ştire se vorbeşte despre importanța dezvoltării dialogolui moldo-britanic şi apropierea R.Moldova de civilizația politică, economică şi socială a Occidentului. Dacă sa privim minuțios materialul video adăugat în ştire, o să identificăm o greşeală impardonabilă de cuvinte şi o manipulare informațională de proporții uriaşe: masa la care a stat Plahotniuc nu a fost rotundă, dar pătrată.

Fiți atenți ce consumați şi aveți grijă la detalii. Consumul excesiv de informație corectă îngraşă materia cenuşie cu repere intelectuale şi dezvoltă o bună orientare în timp şi spațiu.

autor: Teodor Bucătari 

loading...

Comments are closed.