Editoriale

Opinie: Scandalul cu Cambridge Analytica e unul artificial – nimic, dar absolut nimic ilegal nu s-a făcut

Pinterest LinkedIn Tumblr

Zilele ăstea toți savurează din audierile lui Zuckerberg în Senatul SUA – cu același dulceață cu care se bucurau în liceu când pe eminentul clasei îl chemau la director în cabinet. Well, când construiești cel mai mare imperiu online din istoria omenirii e și normal să nu poți controla întreaga gospodărie. Dar însuși scandalul cu Cambridge Analytica e unul artificial – nimic, dar absolut nimic ilegal nu s-a făcut.

Ceea ce numesc ei furt de date personale, pe limba specialiștilor se numește profiling.
Iar acest profiling a utilizatorului e practicat absolut de toți. Începând de la operatorul vostru de telefonie mobilă care știe în ce direcții și cui sunați mai des – și vă propune planuri de optimizare a costurilor – până la Guvernul țării, care prin sondaje și cercetări își dă seama de marca exactă și consistența preferată a macaroanelor pe urechile voastre.

Ce ține de online, informații despre voi adună toți, vânzătorul smartphonului vostru, producătorul smartphonului, editorul browserului pe care îl folosiți, administratorii siturilor pe care stați, advertiserii ce plasează banere de publicitate pe acest site – absolut toți își notează ceea ce îi interesează despre voi, pentru ca pe viitor să comunice cu voi în limba voastră, mieros și lin ca mama în copilărie.

Mai mult, voi înșivă, cu mânuța voastră fină postați zilnic sute și mii de date cu caracter personal despre voi.
Check-in, călătorii, poze cu oameni, planuri de viitor, avere, casă, stil de viață, comentarii la postări și așa mai departe.
Nici un instrument de profiling nu poate să scoată din noi atâtea date personale pe cât le oferim noi singuri.

Îndeosebi de amuzanți sunt cei ce încearcă să verifice dacă datele lor nu au fost folosite de Cambridge Analytica – priekeni, voi deja sunteți goi și absolut transparenți.
Majoritatea testelor, jocurilor și concursurilor online sunt pentru profiling.
Vă temeți de Cambridge Analytica – dar postați câte 10 teste de pe adme.ru pe zi. Or, situri ca Adme.ru sunt același instrument de profiling, doar că a Kremlinului. Iar dacă intrați pe OK.ru sau vkontakte – acolo e și mai simplu – nici de analize nu ai nevoie.

Așadar, calmați-vă și primiți plăcere de la uimitoarea lume nouă.
Lume în care realitatea va fi numai cum vreți voi – cu contentul și știrile pe care le doriți. Doar cu războaiele și victoriile pe care le doriți. Și doar cu oamenii care vă plac și teoriile care sincronizează cu launtricul vostru.

Din toată istoria asta, trebuie de reținut câteva lucruri:
Atenția noastră – vinde și de aici toți noi suntem doar niște produse digitale.
Asta e viitorul – altul nu va fi.

autor: Anatol Untură / Dart Vader 

loading...

Comments are closed.