Editoriale

Opinie: „Și vrei, moldoveni proști…”

Pinterest LinkedIn Tumblr

Cred că ați auzit asta de mii de ori.
Mereu când se întâmplă ceva rău cu unul din noi sau cu toată țara. Și să știți ca au dreptate – moldovenii chiar sunt proști – dar sunt proști numai pentru că se socot mai proști ca alții…

M-am întors recent dintr-o expediție în care am interacționat zile în șir cu oameni din 14 țări – oameni simpli, nu vipuri. Familii obișnuite din clasa de mijloc din toată Europa.
Vreau să vă zic absolut sincer – nu suntem cu nimic mai răi ca alții, pe alocuri chiar mai buni. Absolut obiectiv – suntem mai cuminți, mai omănoși și mai cu bun simț în multe cazuri.

Mai slabi, mai răi, mai proști și mai săraci ajungem să fim atunci când începem a crede în asta. În moment ce acceptăm tratament înjositor. Atunci când suntem gata să închidem gura la tot ce ni se întâmplă – doar pentru că suntem moldoveni, mai de la coada Europei… mai ruda săracă…

Numai în lista de prieteni pe facebook – am sute de moldoveni ce au dovedit că sunt mai buni și mai tari ca alții – devenind oameni mari în țări străine – fără relații, bani sau ajutor… doar cu mintea și sudoarea lor… Doar pentru că au știut că nu sunt mai proști ca alții… Cred că oricine mă citește din diasporă, știe mai bine ca mine aceste lucruri…

Chiar suntem în mare parte oameni dintr-o bucată.
Însă repetarea ca pe rugăciune a frazei “Молдован – Баран” zeci de ani la rând – ne-a adus la ceea ce suntem – ne naștem, creștem și murim cu gândul că suntem de sortul trei.

Ni s-a insuflat secole la rând de către alții că suntem mici, slabi și proști. Culmea e că acum – am ajuns să ne insuflăm asta singuri deja. Fără ajutor din afară.
Ni s-a băgat în cap mereu că trebuie să ascutăm de un frate mai mare și să nu cerem ce e al nostru – astfel am ajuns să fim argați la curți străine, în timp ce pământurile noastre stau pârloagă.

Sincer, cred că asta e principala noastră problemă – când crezi că ești prost, nu ai curaj să schimbi ceva – când știi că ești mai bun ca alții – atunci ai puteri să schimbi lumea.
Ai curaj să începi cu tine, cu casa ta, cu curtea ta, cu orașul tău și într-un final cu țara și poporul tău.
Pentru că un popor de oameni mândri – niciodată nu va fi condus de proști.

De la mândrie începe totul.
Iar ea, mândria națională, e ca masca de oxigen în avion, mai întâi ți-o pui ție, și numai după asta copiilor tăi.

Pentru că nu putem cere altora să ne respecte, atâta timp cât noi singuri – între noi, folosim cuvântul “moldovean” – ca batjocoră…

PS
Băgați share… haideți să umplem facebookul cu puțin positivism și demnitate… ajunge atâta jale și negativism peste tot…

Autor: Anatol UnturăDart Vader nickname facebook.com)

loading...

Comments are closed.