Politic

Pachetul legislativ pentru Reforma Fiscală a fost avizat pozitiv de către Guvern

Pinterest LinkedIn Tumblr

Pachetul legislativ pentru reforma fiscală a fost astăzi avizat pozitiv de către Guvern. Acesta prevede creșterea veniturilor populației, stimularea mediului de afaceri, reducerea economiei tenebre, a salariilor în plic, a evaziunii fiscale și a veniturilor nedeclarate.

Guvernul urmărește astfel, să combată fenomenul salariilor în plic care, în prezent, are 2 efecte: pensii mici (pentru că nu se contribuie la sistemul de pensii) și venituri mai reduse la bugetul de stat colectate sub formă de impozite. Pentru a reduce fenomenul salariilor în plic Executivul propune:

– reducerea impozitului pe venit pentru persoane fizice de la 18% la 12%, prin stabilirea unei cote unice,

– reducerea contribuției angajatorului la Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat de la 23% la 18% ( se referă exclusiv la sectorul corporativ),

– dublarea scutirii personale, de la 11.280 de lei la 24.000 de lei. Pentru prima dată, cei care primesc salarii sub minimul de existență (1.862,4 lei în 2017) nu vor mai plăti impozite.

„Prin intermediul dezvoltării mediului de afaceri, investițiilor, creării locurilor de muncă putem rezolva și toate celelalte probleme despre care vorbesc oamenii în fiecare zi: salarii, pensii, să nu plece peste hotare, să dezvoltăm infrastructura drumurilor, să acordăm servicii medicale și de educație de calitate”, a subliniat Pavel Filip.

Prim-ministrul a solicitat Ministerului Finanțelor să se asigure că reforma fiscală este implementată cu atenție. Pachetul  legislativ avizat astăzi pozitiv de Guvern urmează să fie examinat și adoptat de Parlament și să intre în vigoare la data de 1 octombrie 2018.

loading...

Comments are closed.