Până la finele mandatului Guvernului Filip, salariul mediu pe economie va atinge nivelul de 7000 de lei sau aproape 360 de euro

leu moldovenesc, reforma fiscala, Guvernul Filip, Guvernarea PDM, salariul mediu pe economie in Moldova, PDM, Plahotniuc, Vlad Plahotniuc, stat capturat, PAS cu DA, Maia Sandu, Andrei Nastase, blocul politic ACUM, ACUM, salariul in Moldova, salariile in Moldova, alegeri 24 februarie 2019, alegeri parlamentare, 24 februarie 2019

Biroul Național de Statistică a anunțat pentru trimestrul III 2018 o creștere 12% la sută a salariului mediu pe economie, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Prin urmare, remunerarea medie a ajuns până la nivelul de peste 6 500 lei (6507,3).

Ritmul de creștere a salariului, de 12%, este egal cu promisiunile pe care le face binomul politic PAS cu DA, care deja s-au inclus în campania electorală pentru parlamentare. Mai mulți comentatori politici au declarat că acest lucru este stupid, deoarece Maia Sandu și Andrei Năstase promit ceea ce este deja realizat de către Guvernul Filip. Or, obiectivele ar trebui să fie peste realizările actualului Guvern, dacă dorești să convingi electoratul că ești mai bun, sunt de părerea comentatorii politici.

Creșterea salariului mediu va continua și în trimestru patru. Pe lângă evoluția firească, salariul va fi influențat în sens pozitiv și de efectele reformei fiscale – unii agenți economici deja au operat majorări de salarii, iar acestea vor fi vizibile în statisticile pentru trimestru patru al anului 2018. Iar în 2019, o influență pozitivă asupra salariului o va avea reforma amplă anunțată de Guvern și care va intra în vigoare de la 1 ianuarie. Reforma salarizării prevede majorări de salariu (între 20 și 90%) pentru aproape 200 mii de persoane angajate în sectorul bugetar.

Prin urmare, economiștii prognozează că în primul trimestru al anului viitor, salariul mediu pe economie se va apropia de suma de 7000 de lei. Tot atunci, ca urmare a alegerilor parlamentare, va pleca și actualul Guvern condus de premierul Pavel Filip. Iar bilanțul este unul pozitiv pentru Cabinetul de miniștri, dar și pentru premier. Când a venit la guvernare salariul mediu pe economie era de 4665,8 lei (ianuarie 2016), iar când va pleca va fi de 7000 de lei, cu o creștere de aproape 50%.

Raportat actualului curs de schimb euro-leu, la finele mandatului actualului Guvern, salariul mediu pe economie va fi de aproape 360 de euro.

Total
0
Shares

Pentru abonare la canalul nostru de pe Telegram, click aici!

Total
0
Share