Papa Francisc, îngrijorat de inteligența artificială. Suveranul Pontif a făcut apel la reflectare cu privire la potențialele pericole

Papa Francisc a făcut marți un apel la o reflectare globală asupra pericolelor potențiale ale inteligenței artificiale (AI), remarcând “posibilitățile disruptive și efectele ambivalente” ale noii tehnologii, scrie Agerpres.ro

Papa Francisc, care are 86 de ani și a declarat în trecut că nu știe să folosească un computer, a lansat avertismentul într-un mesaj pentru următoarea Zi Mondială a Păcii a Bisericii Catolice, care se aniversează de Anul Nou.

Suveranul Pontif “reamintește necesitatea de a fi vigilenți și de a lucra pentru ca o logică a violenței și a discriminării să nu se înrădăcineze în producerea și utilizarea acestor dispozitive, în detrimentul celor mai fragili și excluși”, se arată într-un mesaj emis de Vatican.

„Nevoia urgentă de a orienta în mod responsabil conceptul și utilizarea inteligenței artificiale, pentru ca aceasta să fie în serviciul umanității și al protecției casei noastre comune, cere ca reflecția etică să fie extinsă la sfera educației și a dreptului”, se menționează în mesajul Vaticanului.

În 2015, Francisc a recunoscut că este “un dezastru” în ceea ce privește tehnologia, dar a mai spus despre internet, rețelele sociale și SMS-uri că sunt “un dar al lui Dumnezeu”, cu condiția ca acestea să fie folosite cu înțelepciune.

În 2020, Vaticanul și-a unit forțele cu giganții din domeniul tehnologiei Microsoft și IBM pentru a promova dezvoltarea etică a inteligenței artificiale și pentru a cere reglementarea tehnologiilor intruzive, cum ar fi recunoașterea facială.

Total
0
Shares
Total
0
Share