Alte știri

Parcul Inovațional de Cercetare și Dezvoltare în Inginerie va fi lansat până la sfârșitul acestui an

Pinterest LinkedIn Tumblr

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean, a întreprins o vizită de lucru la locația viitorului Parc Inovațional de Cercetare și Dezvoltare în Inginerie, care va fi deschis în Chișinău, în cadrul ZEL Bălți.

Ministrul Railean a inspectat infrastructura de producere a viitorului Parc Inovațional, hala cu o suprafață de circa 3000 m2 și spații de birou de circa 3000 m2. Potrivit lui Marin Ciobanu, administratorul Zonei Economice Libere Bălți, pentru realizarea proiectului va fi contractat un credit de 5 milioane euro, pe un termen de 25 de ani, fără dobândă bancară de la BIT Media, entitate a concernului austriac EEE Group.

Astfel, din aceste resurse urmează să fie renovate și dotate spațiile de birou și de producere, implementate diverse programe software & hardware în cadrul planului de digitalizare în educație, dar și pentru dezvoltarea unui Program de Master comun cu partenerii austrieci în inginerie mecanică și tehnologii digitale. Programul de master va fi realizat în parteneriat cu una din cele mai renumite universități tehnice din Germania, Universitatea RWTH din Aahen, Academia de Științe a Moldovei și universitățile din Moldova, care oferă studii la specialități tehnice.

Sergiu Railean a apreciat evoluția proiectului și a dat asigurări că, în calitatea sa de ministru al Economiei și Infrastructurii, va acorda tot suportul necesar pentru deschiderea Parcului de Inovare.

În cadrul Parcului Inovațional vor funcționa 7-8 centre de expertiză și laboratoare, pentru asigurarea capacităților în cadrul diverselor proiecte de cercetare și dezvoltare. De asemenea, Parcul Inovațional va colabora cu grupul german TRUMPF, unul dintre cei mai mari furnizori de mașini-unelte din lume, pentru a deschide un Centru Regional pentru Moldova, Ucraina și România în dezvoltarea soluțiilor de Industry 4.0 și Smart Factory.

Finalizarea lucrărilor de infrastructură și lansarea Parcului Inovațional va avea loc până la sfârșitul anului 2020.

Citește și: Circa 50 de companii turce sunt interesate să investească în ZEL-urile din Republica Moldova

loading...

Comments are closed.