Alte știri

Pare incredibil! Cinci halucinaţii pe care cercetătorii au reuşit să le explice

Pinterest LinkedIn Tumblr

Creierul uman rămâne în mare parte un mister pentru cercetători, dar acum ei pot înţelege de ce unele persoane au diferite halucinaţii sau tulburări de percepţie. Este foarte posibil ca mai mulţi oameni să aibă aceeaşi iluzie. În ultimii ani, cu ajutorul noilor tehnologii, oamenii de ştiinţă au început să înţeleagă ce se întâmplă în creierul persoanelor care suferă de asemenea tulburări.

Iata câteva din cele mai ciudate halucinaţii:

1. Sindromul Alice în Ţara Minunilor
Această tulburare neorologică înseamnă perceperea distorsionată a timpului şi spaţiului, exact cum păţea eroina din cartea cu acest nume.
Astfel, bolnavii vor avea impresia că au anumite părţi ale corpului mai mari sau mai mici ca în realitate, sau cu forme ciudate.
Sindromul, care este foarte rar, pare să fie provocat de infecţii virale, epilepsie, migrene sau tumori pe creier.
Studiile au demonstrat o activitate anormală în cortexul vizual, responsabil de perceperea corectă a formei şi mărimii obiectelor.
 
2. Sindromul Mortului Viu
Această tulburare, numită şi Sindromul Cotard, îi face pe bolnavi să creadă că sunt morţi, că sunt pe moarte sau că nu mai au organe interne.
Prima menţionare a bolii a fost făcută de neurologul francez Jules Cotard, în 1880. El a consultat o pacientă care era convinsă că nu mai are intestine şi creier şi deci nu mai trebuie să mănânce. Din nefericire, femeia a murit de foame.
Sindromul este întâlnit de obicei la oameni cu alte probleme psihice: schizofrenie, traumatisme cerebrale sau scleroză multiplă.
 
3. Sindromul Charles Bonnet
Apare la persoanele care şi-au pierdut vederea şi care încep să aibă halucinaţii vizuale: văd chipuri, culori, desene animate, obiecte.
Experţii credă că iluziile apar din cauză că în creier nu mai este primită informaţie vizuală şi atunci acesta începe să-şi fabrice propriile imagini. Tulburarea apare la 10-40% dintre adulţii care îşi pierd vederea.
 
4. Licantropia
În cazul acestui sindrom extrem de rar, bolnavii sunt convinşi că se transformă în lupi sau în alte animale. Îşi percep diferit trupul şi sunt siguri că au blană, dinşi ascuţiţi şi gheare.
Există şi cazuri când pacienţii au afirmat că se transformă în alte animale, nu doar în lupi, ci şi în porci, broaşte, câini, şerpi.
Şi această boală apare de regulă asociată cu schizofrenia, cu depresia puternică sau cu tulburarea bipolară.
 
5. Iluzia Capgras
Bolnavii care au acest sindrom sunt siguri că un prieten sau o rudă apropiată a fost de fapt înlocuită cu un impostor. Tulburarea apare la pacienţi cu schizofrenie, boala Parkinson, Alzheimer, demenţă sau la cei care au leziuni cerebrale.
Un studiu a demonstrat că boala implică o activitate redusă în sistemul cerebral de procesare a informaţiei despre feţe şi emoţii.
loading...

Comments are closed.