Parlamentul a aprobat Programul național de integritate și anticorupție pentru anii 2024-2028

Parlamentul a aprobat astăzi Planul Național de integritate și anticorupție pentru anii 2024-2028, elaborat de un grup de deputați în colaborare cu Centrul Național Anticorupție. Principalele obiective țin de diminuarea fenomenului corupției în toate domeniile și reducerea fluxurilor financiare ilicite, afirmă președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp.

„Programul Național de Integritate și Anticorupție pentru anii 2024-2028 reprezintă o continuare a proceselor lansate și implementate anterior de către Strategia 2017-2023, o abordare complexă și multidimensională. Programul își propune să diminueze fenomenul de corupție și să amplifice gradul de integritate în sectorul public și privat prin setarea mai multor obiective”, a menționat Lilian Carp.

Precizăm că adoptarea documentului reprezintă unul dintre angajamentele trasate în Planul național de acțiuni pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană pentru anii următori.

Potrivit documentului, au fost stabilite patru obiective generale: optimizarea standardelor de integritate în sectorul public; eficientizarea măsurilor de prevenire și combatere a corupției și asigurarea inevitabilității sancționării infracțiunilor de corupție; cultivarea integrității și diminuarea actelor de corupție în sectorul privat, inclusiv în entitățile cu capital integral sau majoritar de stat; cultivarea intoleranței față de actele de corupție, precum și încurajarea denunțării actelor de corupție și a practicilor ilegale.

Obiectivele au fost corelate cu direcțiile de politici stabilite în Strategia națională de dezvoltare „Moldova Europeană 2030”.

Total
0
Shares
Total
0
Share