Parlamentul a denunțat Acordul privind barierele tehnice în zona comerțului liber în CSI

Parlamentul a susținut astăzi denunțarea Acordului privind barierele tehnice în zona comerțului liber în Comunitatea Statelor Independente (CSI). Proiectul a fost votat în prima lectură.

Documentul a fost propus de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării. Potrivit autorilor, acest tratat și-a pierdut actualitatea odată ce țara noastră s-a angajat într-un amplu proces de racordare a standardelor respective la normele UE.

„În urma implementării capitolului 3 titlul V Comerțul și aspectele legate de comerț din Acordul de Asociere R. Moldova – UE, Republica Moldova a efectuat măsurile necesare pentru a asigura în mod progresiv conformitatea politicii interne cu obiectivele UE în domeniile reglementărilor tehnice, standardelor, metrologiei, acreditării, evaluării conformității și supravegherii pieței”, se arată în nota informativă a proiectului. Drept urmare, sistemul implementat de țara noastră în domeniul barierelor tehnice în calea comerțului diferă esențial de sistemele țărilor CSI.

Potrivit autorilor, denunțarea acordului nu va aduce consecințe politice pe plan intern, la nivel regional și multilateral și nici de ordin financiar-economic, deoarece R. Moldova nu are obligații financiare sau de altă natura care ar fi apărut pe perioada valabilității acestuia și care nu au fost stinse.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene va notifica Comitetul Executiv al CSI despre denunțarea Acordului.

Proiectul urmează a fi votat și în lectura a doua. Legea va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

Total
0
Shares
Total
0
Share