Parlamentul a votat modificări tehnice la cadrul legal pentru transferul mai multor competențe de la CNPF către BNM

Deputații au votat, în prima lectură, un proiect de lege care are drept scop asigurarea bunei desfășurări a procesului de transfer al unor competențe de la Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) către Banca Națională a Moldovei (BNM). Competențele de reglementare a activității în domeniile asigurărilor, reasigurărilor, creditării nebancare vor fi preluate de BNM de la 1 iulie anul curent.

În special, BNM va prelua atribuțiile de licențiere, avizare, înregistrare, reglementare și supraveghere a activității asigurătorilor, reasigurătorilor, intermediarilor, a Biroului Național al Asigurătorilor de Autovehicule (BNAA). De asemenea, Banca Națională va supraveghea activitatea asociațiilor de economii și împrumut, a birourilor istoriilor de credit și a organizațiilor de creditare nebancară — atribuții exercitate în prezent de CNPF.

Proiectul descrie și regimul taxelor care se vor încasa de BNM pentru actele sau acțiunile cu caracter permisiv, acestea vor fi stabilite într-un proiect de lege distinct și vor fi vărsate la bugetul de stat și nu la bugetul autorității de supraveghere.

Totodată, în PROIECTUL legii este prevăzut și modul de transmitere a bazelor de date electronice și a sistemelor informatice.

În ceea ce privește sancțiunile aplicate pentru încălcări, proiectul prevede o trecere la regimul de sancționare administrativă, ceea ce presupune un mecanism de determinare a sancțiunilor proporțional situației financiare a subiectului sancționat și luarea în considerare a gravității încălcării și a altor circumstanțe aferente.

Total
0
Shares
Total
0
Share