Parlamentul ucrainean a adoptat un proiect de lege ce revizuiește regulile de mobilizare

 

Rada Supremă de la Kiev a aprobat proiectul de lege privind mobilizarea, în a doua și ultima lectură. Din proiectul legii a fost exclusă norma privind demobilizarea după trei ani de serviciu militar. Se relatează că prevederea a fost retrasă, în ultimul moment, la rugămintea Ministerului Apărării și a comandantului-șef al armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, scrie Radio Europa Liberă

Proiectul de lege a fost propus de guvern în decembrie 2023, la cererea fostului comandant-șef Valerii Zalujnîi, care a declarat că armata ucraineană are nevoie de până la 500 000 de noi recruți pentru a-și consolida efectivele epuizate după doi ani de război cu Rusia. Ulterior, generalul Sîrski a revizuit această cifră în jos.

Examinarea legii a fost amânată de mai multe ori. În proiect au fost introduse peste 4 000 de amendamente. Legea urmează să intre în vigoare peste o lună după ce va fi semnată de președintele Volodimir Zelenski.

Noua lege îi obligă pe toți bărbații ucraineni cu vârste între 18 și 60 de ani să se înregistreze pentru serviciul militar. Acest lucru este valabil și pentru cei care locuiesc în străinătate – fără evidența militară aceștia nu vor putea beneficia de servicii consulare, inclusiv de prelungirea actelor de identitate.

Documentul prevede crearea unui sistem digital pentru înrolare și înlocuiește serviciul obligatoriu printr-o pregătire militare de bază de câteva luni. Cei care nu o vor trece și nu vor fi înrolați, nu vor putea lucra în poliție sau să dețină funcții de stat.

Totodată, cei care se eschivează de la armată vor fi lipsiți de permisele de conducere. De asemenea, au fost majorate amenzile.

Au fost anulate un șir de excepții de la recrutare. Acum, pot solicita o amânare sau scutiri persoanele cu dizabilități, părinții a trei sau mai mulți copii minori, polițiștii și alți reprezentanți ai organelor de forță, deputații și asistenții acestora (nu mai mult de doi pentru fiecare deputat), studenții și masteranzii, lucrătorii științifici și cadrele didactice, angajații din industrie.

Amintim că mobilizarea generală a început pe 24 februarie 2022, ziua invaziei rusești la scară largă. Bărbaților cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani li s-a interzis să părăsească țara.

Total
0
Shares
Total
0
Share