Parlamentul va crea o comisie specială pentru monitorizarea SIS

O comisie specială permanentă, care va monitoriza activitatea Serviciului de Informații și Securitate (SIS), va fi creată la Parlament. Subiectul a fost discutat la o ședință organizată de Comisia securitate națională, apărare și ordine publică. La eveniment au participat deputați din majoritatea parlamentară și din opoziție, conducerea SIS, reprezentanți ai Procuraturii Generale și ai Centrului de la Geneva pentru Guvernarea Sectorului de Securitate.

Discuțiile s-au axat pe aspecte care vizează comisia specială permanentă, care urmează a fi creată, printre care figurează competențele acesteia, componența, precum și regulamentul de activitate. Se propune ca această comisie să fie constituită din șapte membri: trei membri ai Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, doi membri ai Comisiei juridice, numiri și imunități și doi membri ai Comisiei drepturile omului și relații interetnice. S-a discutat și despre desemnarea unui reprezentant al societății civile, care să fie membru al comisiei speciale, însă fără drept de vot.

Participanții la ședință au convenit asupra creării unui grup de lucru, în cadrul căruia să fie elaborat regulamentul de activitate al comisiei speciale permanente de monitorizare a Serviciului de Informații și Securitate. De asemenea, membrii grupului de lucru vor decide în comun alte aspecte importante pentru activitatea comisiei speciale permanente de monitorizare a activității SIS.

„Obiectivul nostru este să creăm un grup de lucru în care să fie reprezentanți ai fiecărei comisii, dar și reprezentanți ai instituției care monitorizează activitatea SIS, inclusiv din societatea civilă. Noi trebuie să modificăm legislația și să trecem la o etapă nouă. Așa cum există, astăzi, subcomisia de control din cadrul Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică nu este eficientă”, a accentuat președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp.

De menționat că, în prezent, în cadrul Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică activează o subcomisie, formată din trei membri, care monitorizează activitatea Serviciului de Informații și Securitate.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share