Politic

Partidul Liberal trece în extrema dreaptă? Dorin Chirtoacă: „Ion Antonescu nu este un criminal de război, dar este un mare patriot român”

Pinterest LinkedIn Tumblr

Liderul Partidului Liberal din Republica Moldova, Dorin Chirtoacă a făcut o declarație controvesrsată în cadrul unei emisiuni televizate vizavi de acțiunile generalului Ion Antonescu, transmite Telegraph.md

Mai exact, Chirtoacă a declarat în cadrul emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață, faptul că Ion Antonescu nu ar fi un criminal de război, ci un mare patriot român:

„Există chestiunea cu unirea și există chestiunea cu Europa. Unirea înseamnă o integrare europeană mai profundă, catre nu înseamnă doar valori europene legate de pragmatism, bunăstare și așa mai departe, dar care înseamnă și demnitate națională, care înseamnă și lucruri care țin de adevărul istoric, de deportări, de foamete, de ocupație, de faptul că Antonescu nu este un criminal de război, dar este un mare patriot român, care a avut neșansa să fie aliatul cui a fost…al lui Hitler” spune Dorin Chirtoacă.

Ion Antonescu a fost un militar și om de stat român, ofițer de carieră, (general), șeful Biroului Operațiilor din Marele Cartier General[9] al Armatei în Primul Război Mondial, atașat militar la Londra și Paris, comandant al Școlii Superioare de Război, șef al Marelui Stat Major și ministru de război, iar din 4 septembrie 1940 până în 23 august 1944 a fost prim-ministru al României cu titlul de „Conducător al Statului”.

Ion Antonescu este învinuit și responsabil prin ordonanțe directe pentru astfel de crime de război ca Masacrul de la Odesa, declanșat în seara zilei de 22 octombrie 1941, când militarii români au omorât, la întâmplare, 5 000 de localnici civili, majoritatea evrei.

De asemenea Antonescu a fost autorut ordinului „Curățirea terenului” – numele de cod folosit de regimul antonescian ca echivalent al termenului german „soluția finală”. Istoricii afirmă că ordinul de „curățirea terenului”, de deportare și de exterminare a evreilor din Basarabia și Bucovina a fost dat de Antonescu din proprie inițiativă și nu sub presiuni germane.

Totodată, generalul român prin ordin direct a deportat în Transnistria 195 000 de cetățeni români de etnie evreiască dintre care, la 15 noiembrie 1943, au rămas în viață 49 927. În Transnistria, guvernul antonescian a mai exterminat peste 170.000 de evrei ucraineni. În total fiind masacrați peste 300 000 de evrei.

DECLARAȚIE // Andrei Năstase lovește dur în Maia Sandu pentru ca aceasta să obțină un scor cât mai mic la alegerile prezidențiale

loading...

Comments are closed.