Partidele lui Năstase și Maia Sandu apucă pe căi politice diferite: Motivele din care se destramă Blocul ACUM!

Dovadă video, Andrei Năstase prins cu minciuna de un coleg din Parlamentul R.Moldova, sergiu sirbu pdm, partidul democrat platforma da, blocul acum maia sandu, drumuri bune pentru moldova plahotniuc 

Primii care vor face un anunț surpriză în noul Parlament vor fi Maia Sandu și Andrei Năstase. Anunțul acestora va dezamăgi mulți alegători care i-au susținut și datorită cărora au devenit pentru prima dată deputați, scrie editorialistul Nicu Goncear pe Sputnik.md. 

La aceste alegeri, Maia Sandu și Andrei Năstase au decis să se unească într-un bloc pentru a fi siguri că trec pragul de 8 la sută și intră în Parlament. În acest bloc, în afară de membrii PAS și PPDA, au acces și unii liberali și PLDM-iști. Se pare că unul dintre exponenții vulnerabili ai Blocului ACUM risca să nu atingă pragul minim de șase procente pentru un singur partid. În caz contrar, aceste formațiuni aveau să candideze pe liste separate și să obțină propriile rezultate la alegerile din 24 februarie.
 
Odată ajunși în Parlament, Maia Sandu și Andrei Năstase se vor despărți și vor forma fracțiuni separate, pe care, cel mai probabil, tot ei le vor conduce. Motivele care stau la baza acestei decizii sunt câteva:
 
În primul rând este vorba despre promovarea fiecărui partid și lider. Este normal ca fiecare formațiune să se consolideze pe arena politică din țară cu propriile propuneri, viziuni, legi, acțiuni, etc. Ori, dacă Sandu și Năstase rămân uniți în Parlament va începe lupta tacită pe subiectul cui îi aparține meritul.
 
În al doilea rând este vorba despre imaginea proprie. Nu trebuie să uităm nici de faptul că în acest an mai avem un mare scrutin național și anume alegerile locale generale. Miza cea mare va fi din nou funcția de primar al municipiului Chișinău, pentru care au candidat și Maia Sandu și Andrei Năstase. Totodată, peste un an, în 2020, cetățenii cu drept de vot din Moldova vor trebui să-și aleagă, pentru un mandat de patru ani, viitorul președinte al țării, iar Parlamentul va deveni o platformă bună pentru cei care vor dori să se afirme pentru cea mai înaltă funcție în stat.
 
În al treilea rând este vorba despre motivele pecuniare. Este bine cunoscut că liderii de fracțiuni în Parlament au mai multe privilegii decât un deputat simplu: mașină cu șofer la scară, salariu mai mare, deplasări peste hotare, primii pe listă la întrevederile cu oficialitățile străine care ne vizitează țara, etc. Președinții fracțiunilor sunt membri și ai Biroului Permanent al Parlamentului, care stabilește ordinea de zi a ședințelor, supune spre aprobare Parlamentului componenţa numerică şi nominală a delegaţiilor parlamentare permanente la organizaţiile internaţionale, etc.
 
În al patrulea rând, Maia Sandu și Andrei Năstase au protectori diferiți, cu interese care diferă radical. Deși autorul nu specifică pe cine are în vedere, putem intui că se referă pe de o parte la oligarhul fugar Victor Țopa, pe de altă parte la fostul lider PLDM, Vlad Filat, care în prezent stă în închisoare. Primul este nașul de cununie a lui Andrei Năstase, al doilea este fostul coleg de partid al Maiei Sandu, personaj politic implicat activ în furtul miliardului în perioada anului 2014. În plus mai este și un al treilea protector comun, care ia legat până acum pe liderii PAS cu DA – bancherul multimilionar, Veaceslav Platon – care în prezent este condamat la 25 de ani de detenție în Republica Moldova și se zbate pentru a ieși la libertate.  
Total
0
Shares

Pentru abonare la canalul nostru de pe Telegram, click aici!

Total
0
Share