Partidul Național Moldovenesc cere sancționarea PAS și a lui Lilian Carp pentru încălcarea legislației electorale

 

Partidul Național Moldovenesc (PNM) a depus o sesizare la Comisia Electorală Centrală (CEC) privind acțiunile desfășurate de Lilian Carp, candidatul anunțat și neînregistrat al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), în perioada 22 iunie – 1 iulie 2023, în cadrul ”campaniei electorale” pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău.

Potrivit sesizării, Lilian Carp și echipa sa au efectuat agitație electorală prin distribuirea de pliante electorale în municipiul Chișinău și suburbiile acestuia. Conform informațiilor prezentate în pliante, au fost tipărite 60 000 de exemplare la Policolor SRL și achitate prin ordinul de plată 1177 din 22 iunie 2023 de către Partidul Acțiune și Solidaritate.

Partidul Național Moldovenesc susține că această acțiune contravine prevederilor Codului Electoral al Republicii Moldova. Conform Articolului 52 alineatul (4) din Codul Electoral, agitația electorală este permisă numai după înregistrarea candidatului de către organul electoral, ceea ce nu s-a întâmplat în acest caz.

În conformitate cu decizia Comisiei Electorale Centrale din 04 iulie 2023, Hotărârea privind alegerile locale din 2023 va intra în vigoare la data de 7 august 2023, când va începe oficial perioada electorală. Prin urmare, acțiunile desfășurate de Lilian Carp și echipa sa înainte de această dată sunt considerate încălcări ale legislației electorale în vigoare, susține PNM.

Partidul Național Moldovenesc solicită Comisiei Electorale Centrale să aplice sancțiunea de avertisment atât Partidului Acțiune și Solidaritate, cât și candidatului neînregistrat Lilian Carp, pentru încălcarea legislației electorale.

Sesizarea depusă conține și anexe, care cuprind fotografii ale pliantelor electorale distribuite de Lilian Carp și echipa sa.

CEC are obligația să examineze sesizarea și să decidă în conformitate cu legislația electorală în vigoare.

PAS și candidatul anunțat nu au reacționat la sesizarea PNM.

Total
0
Shares
Total
0
Share