Politică

PAS ar putea contesta la CC instituirea stării de urgență

Pinterest LinkedIn Tumblr

După Octavian Țîcu, PAS ar putea contesta la Curtea Constituțională hotărârea Parlamentului prin care a fost instituită starea de urgență, informează Telegraph.md, cu referire la declarația deputatului Sergiu Litvinenco.

Oficialul susține că starea de urgență a fost instituită din motive politice, pentru a amâna eventuala dizolvare a Parlamentului, iar din acest motiv PAS nu va fi indiferent.

“Mai toți care au coordonat/propus/aprobat introducerea ”stării de urgență” recunosc deja cu subiect și predicat că atât declararea stării de urgență, cât și, mai ales, termenul pentru care aceasta a fost introdusă, au ca scop de a evita dizolvarea Parlamentului. Întrebarea mea este următoarea: unde în Constituție este indicat că starea de urgență poate fi declarată pentru a nu permite dizolvarea Parlamentului? Nicăieri. Lucru firesc de altfel, or scopul stării de urgență de principiu este altul. În acest caz, Constituția este de facto călcată în picioare, întrucât un instrument constituțional cum este starea de urgență este folosită nu conform scopului său, ci pentru a face inaplicabil un alt instrument constituțional cum este dizolvarea Parlamentului. Nu cred că putem să ne permitem să lăsăm în vigoare această interpretare perversă a Legii Supreme”, a declarat Litvinenco.

Amintim că starea de urgență a fost instituită prin hotărârea parlamentară din 31 martie 2021, la propunerea Guvernului. Potrivit premierului interimar, starea de urgență vine să fortifice puterile actualului Guvern în demisie, în special la capitolul rectificarea bugetară.

loading...

Comments are closed.