PAS înregistrează restanțe majore la capitolul democrație locală, se arată într-un raport CoE

Raportorii Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei (CALRE) pentru Republica Moldova, Gunn Marit Helgesen și Marc Cools, s-au informat despre restanțele majore la capitolul democrație locală pe care le înregistrează actuala putere de la Chișinău.

Membrii delegației moldovenești la CALRE au remarcat, în cadrul unei discuții online cu oficialii de la Strasbourg, că actuala guvernare are mari lacune în procesul de implementare a angajamentelor pe care și le-a asumat în Foaia de parcurs, discutată de președintele Maia Sandu, în aprilie 2021, în cadrul unei vizite la Consiliul Europei.

Reprezentanții CALM/APL din Moldova și-au exprimat dezacordul față de tergiversarea acțiunilor pe care trebuie să le întreprindă actuala guvernare ce ar urma să întărească autonomia locală, în marea majoritate a domeniilor existând restanțe majore. Aleșii locali au vorbit despre necesitatea unei monitorizări mai minuțioase și permanente din partea CALRE. Printre restanțele principale ale statului nostru au fost menționate salariile mici din APL, incertitudinea statutului aleșilor locali, procesul de descentralizare financiară, acordarea mai multor taxe și impozite APL, dar și lipsa unui dialog dintre administrația centrală și cea locală.

Potrivit directorului executiv al CALM, Viorel Furdui, până în prezent nu se înțelege pe deplin ce înseamnă un dialog permanent și instituționalizat.

”Mai mulți reprezentanți ai ministerelor nu demonstrează înțelegerea necesității comunicării cu APL. Comunicarea care există acum este mai mult formală, în formă scrisă, în formă de avize și atât. Autoritățile consideră că această comunicare despre care vorbim se rezumă la faptul că actele se publică și se solicită anumite avize, ceea ce nu este așa”, a spus Furdui.

Totodată, aleșii locali din Moldova au remarcat și un dialog deficitar cu Parlamentul, care în prezent se rezumă doar la relația cu Comisia administrație publică.

”Comunicarea cu alte comisii și structuri este destul de problematică. Apar multe proiecte de lege care nu sunt consultate, iar autoritățile locale nu participă în procesul elaborării acestora”, au remarcat aleșii locali.
Prezenți la discuții, reprezentanții Guvernului motivat restanțele înregistrate prin ”schimbările la nivel de Executiv, necesitatea de a consolida capacitățile instituțiilor și dorința de a elabora noi documente de politici și strategii”.

În rezultatul acestor întruniri, raportorii CALRE pentru Republica Moldova urmează să-și facă propriile concluzii și să vină cu noi recomandări pentru statul nostru.

 

Total
0
Shares
 
Total
0
Share