PAS schimbă macazul! 8 mai va fi declarată Ziua Victoriei asupra Nazismului și a Comemorării celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial

 

Deputații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Eugeniu Sinchevici și Natalia Davidovici, au înregistrat un amendament la proiectul de lege care prevede ca ziua de 8 mai să fie declarată „Ziua Victoriei asupra Nazismului și a Comemorării celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial.”

Potrivit autorilor, capitularea Germaniei în faţa coaliţiei anti-hitleriste a fost semnată pe data de 8 mai 1945 şi anume aceasta dată este ziua Victoriei asupra Nazismului. Victoria coaliţiei anti-hitleriste marchează sfârşitul celui mai sângeros război din istoria omenirii şi această Victorie a fost una comună, la ea contribuind prin jertfe şi eroism mai multe popoare, inclusiv moldovenii.

„Nimeni nu poate să-şi adjudece principalul merit în câştigarea acelui război, de aceea, Ziua Victoriei trebuie să fie o zi a Comemorării şi Reconcilierii. Este de datoria noastră să învăţăm lecţiile acelui război şi să nu permitem repetarea lui. În acelaşi amendament, vom stipula că Ziua Victoriei şi Comemorării celor căzuţi în cel de-al Doilea Război Mondial, va deveni o zi comemorativă naţională. Memoria trebuie să ne unească, nu să ne dezbine”, a menționat deputatul Eugeniu Sinchevici.

Inițial, proiectul de lege înaintat de deputații PAS prevedea ca „Ziua Victoriei și a comemorării eroilor căzuți pentru Independența Patriei”, marcată în Republica Moldova încă din anul 1990, pe 9 mai, să fie înlocuită cu „Ziua comemorării și reconcilierii în memoria celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial” care va fi marcată pe 8 mai.

Printre autorii inițiativei legislative se numără deputații PAS: Igor Grosu, Eugeniu Sinchevici, Ana Oglinda, Alina Dandara, Veronica Roșca, Boris Marcoci, Petru Frunze, Mihail Druță, Oazu Nantoi, Lilian Carp, Marina Morozova.

În prezent, celebrarea zilei de 9 mai drept „Ziua victoriei și a comemorării eroilor căzuți pentru independența Patriei” are loc în conformitate cu o hotărâre adoptată în decembrie 1990 de Sovietul Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești.

Total
0
Shares
Total
0
Share