PAS vrea să scape de opoziție? Patru foști deputați PCRM, trecuți la Șor, au fost reținuți de către procurori

Patru foști deputați comuniști din cei 13 cercetați pentru îmbogățire ilicită au fost reținuți miercuri, 2 februarie, pentru 72 de ore în urma perchezițiilor efectuate de către procurorii anticorupție la domiciliile lor. Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de către procurorul Mariana Cherpec, responsabilă de comunicare din cadrul Procuraturii Generale.

Potrivit surselor ZdG din cadrul organelor de drept, ex-deputații Violeta Ivanov, Artur Reșetnicov, Vladimir Vitiuc și Anatolie Zagorodnîi au fost reținuți pentru 72 de ore.

Vladimir Vitiuc a fost deputat în șase legislaturi consecutive, după ce în anul 2005 a ajuns în legislativ pe listele PCRM. Ulterior, a aderat la PDM, iar în mai 2020 a ajuns la Partidul Șor.

În ianuarie 2022, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a anunțat că, în rezultatul unui control al averii inițiat în martie 2020, a emis un act de constatare în privința lui Vladimir Vitiuc, fost deputat al Partidului Politic ȘOR, care nu a reușit să justifice proveniența a sumei totale de 2 947 659 lei.

ZdG a scris că Anatolie Zagorodnîi, a fost director al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor (ANSC). Acesta a fost revocat pentru că a fost numit în funcție, deși nu avea experiența necesară. El este unul dintre cei 14 deputați comuniști care la 21 decembrie 2015 și-au anunțat „detașarea de Partidul Comuniștilor” și formarea Platformei parlamentare social-democrate „Pentru Moldova”. Ulterior, toți cei 14 deputați au aderat la Partidul Democrat.

Artur Reșetnicov este un fost fruntaș comunist, care în 2017 a aderat la fracțiunea parlamentară a Partidului Democrat. În 2018, deputatul democrat Artur Reșetnicov a fost desemnat de Guvern în funcția de judecător al Curții Constituționale. Anterior, în 2010, Voronin spunea că l-a descoperit pe Reşetnicov încă de pe când era student. Acesta a intrat în PCRM în 1998, iar ulterior, a devenit consilierul preşedintelui Voronin pe probleme juridice.

Ziarul de Gardă a scris în 2016 despre averea deputatului Reşetnicov: două case în Chişinău, apartament, spaţii comerciale, maşină de un milion şi o soţie cu afaceri de succes.

Cei treisprezece foști parlamentari bănuiți de îmbogățire ilicită sunt ex-deputații comuniști care în luna decembrie 2015 au părăsit fracțiunea parlamentară a Partidului Comuniștilor din R. Moldova, iar ulterior au creat o platformă social-democrată, platformă care a aderat atunci, la scurt timp, în Parlament, la Partidul Democrat din Republica Moldova.

Iată care sunt cei 14 deputați care au părăsit atunci PCRM sunt Violeta Ivanov, Artur Reșetnicov, Alexandru Banicov, Vladimir Vitiuc, Victor Mîndru, Sergiu Stati, Anatolie Gorilă, Boris Golovin, Petru Porcescu, Anatolie Zagorodnîi, Galina Balmoș, Igor Vremea, Elena Gudumac, Corneliu Mihalache.

13 dintre cei 14 foști deputați sunt cercetați acum pentru îmbogățire ilicită. Procurorii din cadrul Procuraturii Anticorupție (PA) și ofițerii Serviciului de Informații și Securitate (SIS) au efectuat miercuri, 2 februarie, percheziții la domiciliile celor 13 foști parlamentari. Potrivit PA, perchezițiile au fost efectuate în cadrul investigării faptelor de îmbogățire ilicită a 13 ex-deputați în Parlamentul Republicii Moldova, fiind vizate 47 de bunuri imobile și 13 autoturisme.

Întrebare către Maia Sandu: ”Plătind de aproape trei ori mai scump prețul la gaz, decât România ori Serbia, Moldova a devenit de trei ori mai independentă decât aceste țări europene?”

Total
0
Shares
Total
0
Share