Social

Pavel Filip a premiat mulți fermieri în cadrul Galei Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură

Pinterest LinkedIn Tumblr

Premierul Pavel Filip a participat, în seara zilei de ieri, la Gala Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA). 19 fermieri, companii, asociații și jurnaliști au fost premiați în cadrul evenimentului pentru realizări deosebite pe diferite segmente ale agriculturii autohtone, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare şi protocol a Guvernului.

Prim-ministrul a felicitat câștigătorii și AIPA pentru activitatea pe care o desfășoară și a accentuat importanța agriculturii pentru țara noastră, în condițiile în care sectorul asigură 12% din PIB. Pavel Filip a spus că Guvernul va susține în continuare sectorul și a îndemnat agricultorii să se orienteze către agricultura performantă. „Agricultura nu poate fi asociată în continuare cu sapa și plugul, sunt tehnologii performante și desigur că va reuși acela care va utiliza tehnologiile noi”, a precizat premierul.

Șeful Executivului a vorbit despre acțiunile care vin să sprijine dezvoltarea sectorului agricol. În context, a fost menționată lichidarea datoriilor la subvenții, aprobarea unui nou regulament de subvenționare și sporirea până la un nivel record a mărimii fondului de subvenționare în anul curent. De asemenea, a fost facilitat accesul la bazinele de apă pentru irigarea terenurilor, precum și promovată inițiativa de acordare în avans a subvențiilor pentru tinerii fermieri și femeile care lansează, pentru prima dată, afaceri agricole.

Anul acesta au fost alocate 45 de milioane de lei pentru subvențiile în avans. Oferim concetățenilor noștri care au plecat peste hotare și vor să revină posibilitatea să înceapă o afacere în agricultură”, a adăugat prim-ministrul.

Pavel Filip a accentuat că vor fi depuse în continuare eforturi pentru a asigura accesul pe noi piețe de desfacere și pentru creșterea cotelor de export pe piața UE. „Moldova are produse agroalimentare calitative și vă felicit pentru aceasta. Alături de vinuri, dorim să vedem și celelalte produse moldovenești pe piețele internaționale”, a menționat premierul.

Gala AIPA s-a desfășurat la o vinărie din satul Ulmu, raionul Ialoveni. Premierul a vizitat vinăria și a felicitat proprietarul pentru investiția reușită pe care a făcut-o, specificând că agroturismul este o ramură de perspectivă pentru Republica Moldova și acest potențial trebuie valorificat.

loading...

Comments are closed.