Politic

Pavel Filip a vizitat șantierul de construcție a apeductului Leova-Iargara, care va asigura cu apă 28 de localități

Pinterest LinkedIn Tumblr

În cadrul vizitei în raionul Leova, premierul Pavel Filip a vizitat șantierul de construcție a apeductului magistral Leova-Iargara, care va aproviziona cu apă 28 de localități. Proiectul, în valoare de circa 61 milioane de lei, va contribui la modernizarea serviciilor de aprovizionare cu apă potabilă, la prevenirea poluării mediului și la reducerea riscurilor pentru sănătatea populației.

Șeful Executivului a fost informat despre mersul lucrărilor, care au demarat la începutul acestui an și urmează a fi finalizate în octombrie curent. În cadrul proiectului, va fi construit apeductul cu o lungime de 22,9 km, două stații de pompare și o stație de repompare. De asemenea, va fi modernizată stația de tratare, vor fi reabilitate două rezervoare subterane și construite două noi.

Imediat după finalizarea construcției, la apeductul magistral va fi conectată localitatea Iargara, care are circa patru mii de locuitori, iar la cea de-a doua etapă, din surse alocate de către UE, la apeduct vor fi conectate satele Filipeni, Romanovca și Cupcui. Conectarea tuturor localităților este planifică pentru sfârșitul anului 2020.

Prim-ministrul a accentuat că aprovizionarea cu apă a localităților din țară este o necesitate stringentă și o prioritate a Executivului. În același timp, Pavel Filip a evidențiat importanța utilizării eficiente a resurselor disponibile, precizând că succesul proiectelor depinde nu doar de volumul mijloacelor financiare alocate, ci și de capacitățile manageriale ale persoanelor care le gestionează.

Proiectul de construcție a apeductului Leova-Iargara este realizat cu suportul financiar al Guvernului Germaniei, al Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și cu implicarea Consiliului raional Leova. În total, de acces la servicii moderne de alimentare cu apă vor beneficia circa 20 de mii de locuitori din sudul Republicii Moldova.

loading...

Comments are closed.