Politic

Pavel Filip – Anunț important referitor la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă

Pinterest LinkedIn Tumblr

Premierul Pavel Filip a evaluat astăzi conceptul de modernizare a Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), prezentat într-o ședință de lucru la Guvern. Noua viziune a fost elaborată de specialiștii Ministerului Sănătății,  Muncii, și Protecției Sociale cu participarea experților europeni.

„Domeniul ocupării forței de muncă a moștenit o abordare sovietică, învechită, mai mult mecanică, unde  nu prevede altceva decât o evidență pasivă a șomerilor și plata ajutorului de șomaj. Nu am văzut o viziune clară de dezvoltare. Am constatat cu toții că este o structură inertă”, a spus prim-ministrul, accentuând importanța reformării Agenției.

Necesitatea reorganizării instituției este determinată de mai mulți factori: randamentul scăzut al activității, decalajul mare dintre cerere și ofertă pe piața muncii, un nivel slab al pregătirii forței de muncă și fluctuația masivă a personalului.

În prezent, în cadrul ANOFM activează 335 de angajați și această structură include 35 de structuri teritoriale descentralizate. „Pentru ce ne trebuie în fiecare oficiu din raion câte un contabil? Acum suntem în timpurile când trebuie să centralizăm aceste servicii, având acces online, foarte rapid”, a precizat Pavel Filip.

Conceptul de reorganizare a instituției prevede sporirea calității serviciilor prestate și diversificarea acțiunilor de ocupare a forței de muncă.Proiectul mai urmărește reducerea numărului funcțiilor de conducere, centralizarea proceselor și focusarea structurilor teritoriale exclusiv pe deservirea cetățenilor. Totodată, Observatorul Pieței Muncii va deveni entitate separată care va monitoriza piața muncii la nivel național, inclusiv companiile private.

loading...

Comments are closed.