Alte știri

Pavel Filip: Guvernarea încearca să selecteze un procuror care să le ajute să se răzbune pe opoziție

Pinterest LinkedIn Tumblr

Președintele Partidului Democrat, Pavel Filip, susține că noua modalitate de selectare a viitorului procuror general, care presupune o comisie de preselecție a candidaturilor care vor fi înaintate mai departe Consiliului Superior al Procurorilor, încalcă normele constituționale ale Republicii Moldova. Pavel Filip susține că actuala guvernare vrea pur și simplu să-și pună în fruntea Procuraturii Generale o persoană care să-i ajute să se răfuiască cu oponenții politici. Declarația a fost făcută în platoul emisiunii „Punctul pe azi” de la TVR Moldova, transmite IPN.

Este un proiect care încalcă normele constituționale. Or, Constituția prevede foarte clar că Consiliul Superior al Procurorilor este garantul independenței procurorilor. Modificările care le-au făcut în lege diminuează absolut rolul CSP, care nu mai poate garanta nimic. Această comisie creată va înainta 1-2 candidați, iar CSP joacă un rol mecanic de înaintare a uneia dintre acestea către președintele republicii”, a declarat democratul.

Știu că Curtea Constituționala a solicitat opinia Comisiei de la Veneția și eu sunt convins că Comisia va spune exact același lucru care l-a spus în opinia privind reforma justiției. De fapt, nu s-a întâmplat nimic altceva decât o politizare ideala a funcției de procuror general pentru ca în această alianță sunt mai multe formațiuni politice și pentru ca fiecare să poată contribui la numirea procurorului general a fost creata aceasta comisie. Comisia înseamnă blocul ACUM prin intermediul Ministerului Justiției și, ulterior, PSRM, prin decretul pe care urmează să-l semneze președintele țării”, a declarat Pavel Filip.

Democratul consideră că actuala guvernare vrea să pună în fruntea Procuraturii Generale o persoană care „le va ajuta să se răzbune cu oponenții politici”.

Preselecția candidaților la funcția de procuror general este organizata de către o comisie instituită de Ministerul Justiției. Astăzi, 29 octombrie are loc ultima runda de convorbiri cu pretendenții la aceasta funcție.

loading...

Comments are closed.