Alte știri

PDM: Gruparea Şor-Candu a fost înregistrată ilegal ca partid, cu grave încălcări ale legislației

Pinterest LinkedIn Tumblr

PDM a adresat o cerere de chemare în judecată a ASP pentru a anula decizia de înregistrare a formațiunii „Pro Moldova”. Fracţiunea PDM a semnat şi o scrisoare către Agenţia Servicii Publice în care cere anularea înregistrării Partidului politic ”Pro Moldova”.

Motivul invocat este că formațiunea a fost înregistrată ilegal ca partid, cu grave încălcări ale legislaţiei.

  1. Astfel, se interzice înregistrarea unei denumiri care: a) coincide sau, după cum constată organul înregistrării de stat, se aseamănă cu denumirea unei alte persoane juridice deja înregistrate; b) coincide cu o marcă înregistrată în Republica Moldova sau cu o marcă notorie străină. De menţionat că în Registrul persoanelor juridice pe pagina web a Agenţiei Servicii Publice mai sunt înregistrate persoane juridice care conţin denumirea ”Pro Moldova” şi anume – Asociaţia Obştească „PRO MOLDOVA SOCIAL”, Asociaţia pentru Modernizare şi Integrare Europeană ”Millenium Pro Moldova”, Asociaţia Obştească Liga Tinerilor pentru Drepturile Omului ”Pro Moldova” , care au fost înregistrate anterior datei de 18.06.2020.
  2. Totodată, nu a fost prezentată permisiunea corespunzătoare acordată solicitantului, în condiţiile stabilite de Guvern, pentru a folosi în denumirea persoanei juridice a denumirii oficiale a statului şi anume ”Moldova”, condiţie obligatorie prevăzută de lege.
  3. Nu a fost prezentată lista membrilor partidului politic, în număr de cel puţin de patru mii, cu îndeplinirea condiţiei ca membrii acestuia să fie domiciliaţi în cel puţin jumătate din unităţile administrativ-teritoriale de nivelul al doilea din Republica Moldova, dar nu mai puţin de 120 de membri în fiecare din unităţile administrativ-teritoriale menţionate.

Pe de altă parte, Candu a calificat drept hărțuială și încercare de intimidare cererile insistente, emise către Agenția Servicii Publice pentru verificarea procedurii de înregistrare a formațiunii. Totodată, el a avertizat asupra consecințelor grave la care pot conduce tentativele de interzicere a Partidului PRO MOLDOVA, care activează perfect legal, într-un an electoral.

”PRO MOLDOVA va informa organizațiile internaționale și ambasadele acreditate în Republica Moldova asupra tentativelor de scoatere în afara legii a unui partid de opoziție. Gravele derapaje anti-democratice admise de actuala guvernare au drept scop nu doar eliminarea concurenților neconciliabili, dar și compromiterea sistemului parlamentar al țării și pregătirea terenului pentru introducerea unui sistem autoritar de conducere al statului”, transmite formațiunea condusă de finul lui Plahotniuc.

SONDAJ // Igor Dodon este politicianul care se bucură de cea mai mare încredere a cetățenilor

loading...

Comments are closed.