“Pe aici nu se trece!” // Un monument dedicat grănicerilor români căzuţi pentru apărarea patriei în al Primul Război Mondial, inaugurat la Palanca

În apropierea punctului de trecere a frontierei comun Palanca-Maiaki-Udobnoe a fost inaugurat Monumentul Grănicerilor Regimentului 5 Cetatea Albă care și-au pierdut viața în Primul Război Mondial. Evenimentul este o dovadă că doar prin unirea forțelor și bunelor intenții, oamenii sunt cei care pot crea lucruri mărețe și pot valorifica istoria, prin recunoștință eroilor căzuți la datorie.

După rostirea numelor a 11 militari și grăniceri, înmormântați pe teritoriul bisericii din localitatea Palanca, în acordurile Fanfarei Poliției de Frontieră a fost dezvelit Monumentul și cei prezenți au depus jerbe de flori, iar un grup de copii a recitat poezii de glorie. Totodată, un sobor de preoți din cadrul Episcopiei Basarabiei de Sud a oficiat slujba religioasă şi a sfințit Monumentul ridicat în amintirea eroilor-grăniceri români.

Ceremonia de inaugurare a avut loc în data de 8 septembrie 2023, cu participarea conducerii Poliției de Frontieră și Ministerului Afacerilor Interne, oaspeților de onoare din România și din Parlamentul Republicii Moldova, reprezentanților administrației publice locale și Asociației care a restabilit monumentul, localnicilor, dar și altor invitați.

Cei prezenți au ținut un moment de reculegere eroilor și au exprimat dorința unanimă – de pace în țară și la hotare.
Prima atestare a Monumentului a fost în anul 1933, fiind edificat de către Regimentul 5 Grăniceri Cetatea Albă și distrus odată cu ocuparea Basarabiei. A fost restabilit în anul curent de către A.O. Monumentum.

Total
0
Shares
Total
0
Share