Alte știri

Pentru Moldova: Maia Sandu a tulburat apele la Kiev, în loc să le limpezească

Pinterest LinkedIn Tumblr

Maia Sandu a tulburat apele la Kiev, în loc să le limpezească! Violeta Ivanov: Nistrul, în prag de dezastru ecologic și riscăm să rămânem fără apă, dacă nu acționăm imediat, transmite Telegraph.md

Râul Nistru este în pragul unei catastrofe ecologice de proporții, care ar putea lăsa 70% din populația Republicii Moldova fără apă. Soluția putea fi găsită în cadrul vizitei recente a Maiei Sandu la Kiev, însă președintele nu venit cu o soluție concretă la această problemă.

Concluziile aparțin vicepreședintelui fracțiunii parlamentare a Partidului „ȘOR”, Violeta Ivanov, fost ministru al Mediului, enunțate într-un briefing de presă la Parlament.

Ivanov spune că situația dezastruoasă în care a ajuns principala sursă de apă potabilă a țării a fost a fost cauzată de guvernările iresponsabile și rău-intenționate din care a făcut parte inclusiv actualul șef al statului. Fostul ministru al Mediului a menționat că problemele s-au agravat începând cu anul 2010, pe timpul guvernului Filat. Potrivit ei, guvernarea de atunci a comis „un act de trădare națională”.

În 2010, Filat și Timoșenko (premierul de atunci al Ucrainei n. r.) semnează o înțelegere cu iz penal, care prevedea inclusiv cedarea de către Moldova în favoarea Ucrainei a dreptului de proprietate asupra Centralei hidroelectrice de la Novodnestrovsk. În 2011, Guvernul de atunci, din care, apropo, a făcut parte și președintele actual Maia Sandu, a aprobat Hotărârea Guvernului prin care a fost cedat Ucrainei dreptul de proprietate deplină asupra Centralei hidroelectrice de acumulare prin pompare „Novodnestrovsk” printr-un Protocol moldo-ucrainean. Apoi, tot în 2011, Parlamentul Alianței pentru Integrare Europeană-2, din care a făcut parte doamna președinte, și colegii ei, a ratificat acest protocol, legiferând astfel acest act criminal”, a explicat Violeta Ivanov.

Totodată, Ivanov și-a exprimat regretul pentru faptul că în cadrul recentei sale vizite oficiale la Kiev, Maia Sandu a demonstrat lipsă totală de viziune asupra problemei respective, în privința intențiilor părții ucrainene de a extinde acest complex hidroenergetic de la Novodnestrovsk, precum și de a construi o cascadă de încă șase hidrocentrale noi pe Nistru, care ar putea avea efecte catastrofale pentru Republica Moldova. Mai mult, ea practic a recunoscut actualul status-quo.

Doar în urma conectării a două generatoare la Centrala hidroelectrică de acumulare, volumul anual al fluviului Nistru a scăzut de la 10 la 7 kilometri cubi (miliarde tone sau miliarde metri cubi). Această pierdere de apă este egală cu cantitatea de apă care curge în râul Prut timp de un an. Acum imaginați-vă ce se va întâmpla dacă la Centrala vor fi conectate în total 7 turbine, precum planifică partea ucraineană”, a explicat gravitatea problemei Violeta Ivanov.

După vizita la Kiev, Maia Sandu a propus ca UE să fac un studiu pe acest caz. Banii însă vor fi aruncați în vânt, crede Ivanov, care amintește că până acum au fost cheltuite trei milioane de dolari pe studii și evaluări.

Este condamnabil faptul, că atunci când mediul științific din Republica Moldova și din Ucraina, precum și societatea civilă, atenționează asupra consecințelor dezastruoase ale activității Complexului Hidroenergetic de la Novodnestrovsk și efectelor catastrofale care vor urma după construcția și punerea în funcțiune a celor șapte turbine planificate (dintre care patru sunt deja construite n. r.) ale acestui complex, președintele statului merge în Ucraina și, având o ocazie perfectă să abordeze direct această problemă vitală pentru Republica Moldova, ne demonstrează superficialism, lipsa capacității de negociere și nedorința de soluționare concretă a acestei probleme vitale pentru Republica Moldova”, a punctat Violeta Ivanov.

De asemenea, Violeta Ivanov i-a amintit Maiei Sandu că, în conformitate cu tratatele internaționale în domeniu ratificate de ambele state, Ucraina s-a obligat să facă evaluarea impactului asupra mediului încă la etapa inițierii construcției. Violeta Ivanov a semnat personal un protocol în acest sens cu partea ucraineană pe vremea când era ministru.

Doamnă președinte, vă anunț, dacă nu ați știut, că Ucraina s-a angajat să prezinte Republicii Moldova evaluarea impactului asupra mediului cu privire la construcția Centralei Novodnestrovsk, în conformitate cu art. 4 și 5 din Convenţia Espoo, încă în anul 2008, în baza Protocolului consultărilor moldo-ucrainene cu privire la posibilul impact asupra mediului, semnat de mine personal în calitate de ministru al Ecologiei cu omologul meu din Kiev. Deci, am demonstrat, am cerut și am obținut angajamentul părții ucrainene”, a declarat ea.

Violeta Ivanov crede că problema poate fi rezolvată și a venit cu mai multe soluții în acest sens, care însă trebuie luate în regim de urgență. Astfel, Maia Sandu trebuie să-i solicite omologului său de la Kiev ca partea ucraineană să-și onoreze angajamentele asumate prin ratificarea Convenției privind evaluarea impactului asupra mediului înconjurător în context transfrontalier.

De asemenea, Maia Sandu trebuie să solicite stoparea imediată a oricăror lucrări de extindere a Complexului Hidroenergetic Nistrean, întrucât acestea reprezintă o amenințare gravă pentru securitatea economică și socială a Republicii Moldova.

Mai mult, Ministerul de Externe trebuie să includă în proiectul Agendei de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană 2021 – 2027, care este în proces de negociere, în calitate de obiectiv prioritar la componenta „Protecția mediului înconjurător”, protejarea râului Nistru.

Iar Ministerul Mediului trebuie să solicite neîntârziat respectarea de către partea Ucraineană a regimului hidrologic în aval de Complexul Hidroenergetic Nistrean de la Naslavcea, în conformitate cu normativele de mediu stabilite”, a adăugat Violeta Ivanov.

Citește și: FOTO // Pe cine vrea să împuște Renato Usatîi? Comentariul primarului de Bălți: „Dați-mi o mitralieră!”

loading...

Comments are closed.