Persoanele care au cancer mamar vor putea obține gratuit medicamentele oncologice în farmaciile din localitate

Persoanele care au cancer mamar vor beneficia de medicamente compensate din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală. Decizia de a introduce două preparate oncologice în lista de medicamente compensate din aceste fonduri a fost luată recent de Consiliul pentru medicamente compensate, iar modificările vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024.

Medicamentele cu denumirea comună internațională anastrozolum și tamoxifenum vor fi prescrise de către medicul oncolog sau de medicul de familie, în baza indicației medicului specialist în oncologie.

Pacientele care au nevoie de aceste medicamente nu vor mai trebui să se deplaseze la Institutul Oncologic pentru a le obține. Preparatele vor putea fi ridicate gratuit din orice farmacie contractată de Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM).

Conform datelor Institutului Oncologic, de aceste preparate urmează să beneficieze circa 2.500 de persoane.

Pentru compensarea medicamentelor pentru anul 2024 este nevoie de 1,8 milioane de lei, bani ce vor fi prevăzuți în fondurile de asigurare medicală obligatorie.

În prezent, asigurarea pacientelor care au cancer mamar cu medicamentele necesare se efectuează prin intermediul Institutului Oncologic. Pentru a intra în posesia produselor farmaceutice, bolnavii din întreaga republică sunt nevoiți să se deplaseze la Chișinău la fiecare trei luni.

Total
0
Shares

Pentru abonare la canalul nostru de pe Telegram, click aici!

Total
0
Share