Alte știri

Peste 1000 de tone de particule de plastic cad din cer în parcurile naționale din SUA

Pinterest LinkedIn Tumblr

O cantitate de microparticule de plastic echivalentă cu până la 300 de milioane de sticle de apă ”plouă” în Marele Canion, Joshua Tree National Park şi alte parcuri naţionale din Statele Unite, conform unui studiu citat de The Guardian.

Urmăriți-ne și pe Telegram!

În urma unei analize realizate în zone vestice, printre care parcurile naţionale Great Basin şi Craters of the Moon, cercetătorii au descoperit peste 1.000 de tone de particule de microplastic care au călătorit prin atmosferă prin intermediul ploii sau al vaporilor de apă.

Majoritatea particulelor de microplastic sunt fragmente rezultate din bucăţi mai mari de materiale plastice. Deoarece plasticul nu este biodegradabil, materialele plastice care ajung în depozitele de deşeuri sau gropile de gunoi se descompun în microparticule şi pătrund în atmosfera Pământului, în sol şi în apă.

Janice Brahney, cercetător principal şi profesor la Universitatea de Stat din Utah, numeşte acest proces ”spirala plasticului”. Unele microparticule de plastic se deplasează în sisteme naturale perioade lungi de timp. Particulele de plastic ”se depozitează, reintră în atmosferă, pot fi transportate o perioadă de timp, se depozitează şi pot fi ridicate din nou”, a explicat Brahney. ”Şi cine ştie de câte ori şi cine ştie cât de departe au călătorit?”, a adăugat ea.

Echipa condusă de Brahney a descoperit că aşa-numitele particule de microplastic umede, numite astfel după modul în care sunt transportate în condiţii atmosferice umede, cel mai probabil tulburate de o furtună şi ajunse astfel în atmosferă, provin cel mai probabil din zone urbane mari. Particulele de microplastic uscate, în schimb, imită modelele de dispersie ale prafului şi parcurg distanţe lungi, traversând adesea continentele.

Brahney a avertizat că noile constatări demonstrează nevoia urgentă de reducere a poluării cu plastic. Cu toate că efectele acestor microparticule asupra corpului uman sunt deocamdată necunoscute, oamenii de ştiinţă încep să tragă semnale de alarmă asupra particulelor de microplastic. Acestea sunt suficient de mici pentru a se depune în ţesutul pulmonar, ceea ce provoacă leziuni şi, în unele cazuri de expunere îndelungată, astm şi cancer, notează The Guardian care aminteşte un studiu realizat în 2019 potrivit căruia o persoană obişnuită care trăieşte într-un apartament din mediul urban din Danemarca inhalează aproximativ 11 particule de microplastic pe oră.

De asemenea, oamenii de ştiinţă au asociat particulele de microplastic cu fluctuaţiile proprietăţilor termice ale solului, ceea ce afectează dezvoltarea plantelor.

Potrivit lui Brahney, cercetarea sa reprezintă doar începutul conştientizării modului în care microparticulele de plastic se deplasează prin ecosisteme.

Sursa: Agerpres.ro

Citește și: Aproape jumătate dintre pumele care trăiesc în parcul naţional Yellowstone sunt infectate cu bacteria ciumei

loading...

Comments are closed.