Peste 3000 de moldoveni din diasporă s-au înregistrat deja pentru scrutinul parlamentar

InnoVoter, primul laborator de creație în domeniul electoral din Republica Moldova, iurie cecan, alina rusu, cec, comisia electorala centrala 

Peste 3000 de persoane s-au înregistrat prealabil pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. Anunțul a fost făcut astăzi de către președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Alina Russu, în cadrul unei conferințe de presă, relatează MOLDPRES.

Înregistrarea prealabilă este valabilă pentru cetăţenii Republicii Moldova cu drept de vot care se află în străinătate sau au domiciliul în localitățile din stânga Nistrului și intenționează să participe la scrutinul parlamentar.

Persoanele pot completa formularul de înregistrare on-line la rubrica „Înregistrare prealabilă” de pe pagina www.alegator.md. Înregistrarea poate fi efectuată și pe suport de hârtie prin depunerea unei cereri semnate individual sau colectiv la CEC sau la misiunile diplomatice, oficiile consulare ale Republicii Moldova. Până în prezent, persoanele de peste hotarele țării au depus peste 3000 de cereri, iar cele din regiunea transnistreană doar 10 cereri. Sperăm că numărul cetățenilor care vor depune solicitări în acest sens va crește”, a afirmat Russu.

Alegătorii se pot înregistra prealabil până pe data de 9 ianuarie 2019, ceea ce înseamnă cu 45 de zile înainte de data scrutinului. Cel târziu cu 25 de zile înainte de ziua alegerilor, alegătorul poate anula înregistrarea efectuată anterior.

Înregistrarea prealabilă nu atrage după sine excluderea cetățenilor din lista electorală unde își au domiciliul. În cazul în care, în ziua alegerilor, persoana înregistrată dintr-un motiv sau altul se va afla în țară, aceasta va putea vota conform domiciliului.

Înregistrarea prealabilă permite stabilirea numărului estimativ al alegătorilor care vor vota peste hotarele țării și al alegătorilor din localitățile din stânga Nistrului, în vederea facilitării deschiderii secţiilor de votare suplimentare și determinării numărului estimativ al buletinelor de vot ce vor fi distribuite secţiilor de votare respective. Pentru scrutinul prezidențial din anul 2016, în total 3400 de cetățeni s-au înregistrat prealabil.

Alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 vor fi organizate pentru prima dată în baza unui sistem mixt. Pentru desfășurarea scrutinului sunt necesare 110,2 mln lei.

Total
0
Shares
Total
0
Share