Social

Peste 80% din respondenţii unui sondaj susțin introducerea uniformelor școlare în instituțiile de învățământ

Pinterest LinkedIn Tumblr

 Peste 80% dintre respondenții unui sondaj de opinie susțin introducerea uniformelor școlare. Anunțul a fost făcut astăzi de ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, într-o conferință de presă, transmite MOLDPRES.

Cercetarea a fost realizată de către specialiștii ministerului. „Rezultatele studiului reprezintă opinia societății. În cadrul acestuia au fost intervievate persoane cu vârstele cuprinse între 7 și 74 de ani. Totuși, 55% dintre acestea sunt copii, iar 45% – adulți. Am ales această proporție deoarece este necesar să cunoaștem opinia beneficiarilor acestor uniforme. Datele sondajului arată că peste 60% dintre persoanele intervievate consideră că introducerea uniformei este importantă și foarte importantă”, a spus Babuc.

Potrivit studiului, aproximativ 78% din respondenți susțin că un avantaj al introducerii uniformei școlare ar fi că elevii se vor simți egali, iar aproape 17% consideră că prin introducerea acesteia, școlarii vor fi lipsiți de personalitate. „La fel, peste 37% dintre respondenți cred că este necesar ca fiecare instituție să aibă propriul model de uniformă școlară, iar în jur de 32% – ca aceasta să fie identică la nivel de țară. Un procentaj mai mic de persoane consideră că uniforma necesită a fi identică la nivel de clasă sau de localitate”, a afirmat ministrul.

Nu suntem de acord cu persoanele care susțin că introducerea uniformei școlare ar reprezenta o povară suplimentară pentru părinți, deoarece, anual, începând cu luna august, părinții fac cumpărături de haine pentru copii, care la fel costă. Conform datelor ministerului, prețul unei uniforme școlare pentru băieți variază între 700 și 1500 de lei, iar pentru fete între 650 și 1450 de lei. Totodată, am stabilit că statul ar putea achita peste 18 mln de lei pentru uniforma școlară a copiilor ce provin din circa 17 mii de familii social vulnerabile. Decizia cu privire la introducerea uniformelor urmează a fi dezbătută și luată de Guvern, Parlament și societatea civilă”, a remarcat Monica Babuc.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de circa 300 de mii de persoane, în perioada 17 aprilie – 2 mai. Pentru realizarea acestuia nu s-au cheltuit resurse financiare, deoarece studiul a fost realizat de către reprezentanții ministerului și ai instituțiilor de învățământ din țară.

În luna decembrie a anului trecut, Partidul Democrat din Moldova (PDM), în urma unor discuții cu societatea civilă, a propus reintroducerea uniformelor școlare în instituțiile de învățământ. Atunci, purtătorul de cuvânt al PDM, Vitalie Gămurari, a comunicat că „subiectul este discutat la partid și s-a solicitat Ministerului Educației, Culturii și Cercetării să vină cu o viziune pe aceasta temă”.

loading...

Comments are closed.