Petr Fiala: ”Vom deschide un oficiu pentru un atașat militar al Cehiei în Moldova”

 

Prim-ministrul Republicii Cehe, Petr Fiala, a declarat în cadrul unei conferințe comune cu Dorin Recean că Republica Cehă va deschide un oficiu pentru un atașat militar al Cehiei la noi în țară, scrie Diez.md

„Cunoaștem toate amenințările hibride la care este expusă Moldova din partea Rusiei. Republica Moldova acum este pe cale de a moderniza domeniul apărării. Cunoaștem că urmează să fie instalat un nou radar pentru supraveghere spațiului aerian al Republicii Moldova. În luna august vom deschide un nou oficiu pentru un atașat militar al Cehiei în Republica Moldova ca să putem aprofunda în continuare cooperarea bilaterală în domeniul apărării. Acest lucru va face și mai simplu schimbul de informații în acest domeniu”, menționează Petr Fiala.

Acesta a mulțumim Moldovei că a organizat cu succes Summitul Comunității Politice Europene. „Eu consider că este foarte semnificativ că cel de-al doilea summit a avut loc anume aici, în Republica Moldova, țară care este expusă de asemenea agresiunii rusești. Ținând cont că sunteți atât de apropiați de frontiera din Ucraina, acest summit a fost un semnal foarte important. Un semnal care spune că sunteți atât de importanți pentru noi, pentru Europa.”

De asemenea, Dorin Recean i-a mulțumit premierului ceh că a ajutat Moldova în organizarea summitului și în procesul de obținere a statutului de țară candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Pe 31 mai, Moldova a recepționat primul lot de echipamente destinate Armatei Naționale, în valoare totală de 7 milioane de euro.

Pe 1 iunie în Republica Moldova s-a desfășurat cel de-al doilea Summit al Comunității Politice Europene. În țara noastră au venit peste 40 de președinți, prim-miniștri și înalți oficiali ai UE. Obiectivul Moldovei în cadrul summitului este de a consolida rolul țării noastre în „familia de state europene”, iar subiectele de discuție din agenda Moldovei sunt pacea și securitatea.

Primul Summit al Comunității Politice Europene a avut loc pe 6 octombrie 2022 la Praga și a fost înființat în urma invaziei Rusiei în Ucraina, servind drept platformă care întrunește liderii europeni cu scopul de a discuta și identifica soluții pentru cele mai urgente probleme ale Europei, precum securitatea, stabilitatea și reziliența energetică. Următoarele reuniuni ale comunității politice europene vor avea loc în Spania și Regatul Unit.

Total
0
Shares
Total
0
Share