Alte știri

Platon afirmă că Ulanov este „organizatorul” furtului miliardului, iar Candu „arhitector”. Care este reacția deputaților vizați

Pinterest LinkedIn Tumblr

Omul de afaceri Veaceslav Platon susține că ar deține o înregistrare în care se vede cum deputatul Ilan Șor îi oferă mită fostului premier Iurie Leancă. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8 din 15 iunie, transmite Telegraph.md, cu referire la Newsmaker.md

Urmăriți-ne și pe Telegram!

De asemenea, acesta a declarat că deputatul Partidului „ȘOR”, Denis Ulanov, ar fi avut un rol organizatoric în frauda bancară, iar deputatul PRO MOLDOVA, Andrian Candu, ar fi „arhitectul” întregii scheme.

Platon spune că deține materiale pregătite care ar servi drept dovezi pe care le va prezenta la Procuratură și că în lista persoanelor vizate ar fi inclusiv deputatul Partidului „ȘOR” Denis Ulanov, fostul premier Iurie Leancă și deputatul PRO MOLDOVA Andrian Candu.

„Ilan Șor l-a mituit pe Iurie Leancă, este vorba de 30 de mii pe care noi le-am văzut și mai sunt încă alte 300 de mii, oferite pentru a participa în alegeri. El a luat și a dat banii cash. Există o înregistrare în care este înregistrată conversația Ilan Șor vorbește despre asta”, a declarat Platon.

Veaceslav Platon mai spune că această înregistrare a fost făcută legal. Omul de afaceri l-a vizat în declarațiile sale și pe deputatul Denis Ulanov, despre care a aspus că ar fi avut un rol organizatoric în frauda bancară.

„El peste tot fugea cu documente, perfecta, se înțelegea, lucra cu martorii pentru a duce ancheta în altă parte, conducea firme”, a declarat Platon.

Și față de Andrian Candu spune că ar deține dovezi că ar fi fost „arhitectul” furtului miliardului.

„Candu a dat indicații, a pregătit terenul din punct de vedere a pachetului legislativ, a răspuns de aspectul BNM care să dea banii băncilor. Vor fi și documente, și probe, și de toate”, susține omul de afaceri.

În același timp, liderul grupului parlamentar PRO MOLDOVA, Andrian Candu a venit cu o reacție la cele spuse de Platon.

Astfel, Candu susține că omul de afaceri Veaceslav Platon a fost eliberat din închisoare printr-o înțelegere cu președintele țării, Igor Dodon. Potrivit acestuia, scopul său este să lovească în partidele de opoziția parlamentară, ca să le slăbească.

„Consider ca Platon a fost eliberat, printr-o înțelegere cu Dodon, cu un singur scop: să lovească în opoziție, Pro-Moldova, Candu, în așa fel, încât să slăbească opoziția și să mențină actualul Guvern. Acesta este singurul scop al eliberării. Altfel cum poți să explici faptul că o persoană care a stat în pușcărie 4 ani de zile, în loc să meargă să stea cu cei dragi în prima zi de eliberare (mama, soția, etc), merge în studiorile TV și face justiție. Ieri am înțeles că nu avem stat de drept și justiție în R. Moldova și că oricine poate fi justițiar”, a declarat Andrian Candu pentru Newsmaker.

La fel și deputatul Partidului „ȘOR” a venit cu o replică la acuzațiile aduse de Veaceslav Platon.

Ulanov susține că nu îl cunoaște pe Veaceslav Platon, iar acuzațiile lansate în adresa sa ar putea fi o răzbunare pentru că, acum câțiva ani, a refuzat să facă parte din echipa de avocați a omului de aaceri. Mai mult, parlamentarul susține că nu a încălcat niciodată legea.

„Chiar din primele minute după ieșirea sa în libertate, putem concluziona că și-a asumat rolul de „salvator” al țării, care dă indicații directe guvernării. El a declarat, practic, că coaliția de guvernare, inclusiv PSRM, nu se descurcă cu situația din țară și uite că a venit Veaceslav Platon care va pune lucrurile la loc. Platon și dreptatea sunt lucruri absolut incompatibile”, a declarat Denis Ulanov pentru Newsmaker.

Parlamentarul fracțiunii „ȘOR” susține că este evident faptul că Veaceslav Platon „și-a asumat rolul de procuror, judecător, avocat al PSRM”:

„S-a vazut în emisiunea de ieri că la toate întrebăriile despre PSRM răspundea sau cu lingușiri, sau cu refuzul de a comenta”.

Denis Ulanov a declarat că nu a încălcat niciodată legea.

„Ieri, Platon a calificat toată opoziția drept „bandă”. Vreau să îi spun, că spre deosebire de el, eu nu am făcut nicio ilegalitate timp de 25 de ani de activitate. Și spre deosebire de el nu am probleme cu legea în alte țări. Dacă el susține că a fost condamnat pe nedrept în R. Moldova, de ce nu vorbește despre acuzațiile care i se aduc în alte țări. Sau și acolo îl urmărea Plahotniuc?”, a argumentat deputatul.

Parlamentarul a mai spus că nu s-a întâlnit niciodată cu Veaceslav Platon, însă, acum câțiva ani, i s-a propus să facă parte din echipa de avocați ai omului de afaceri, propunere pe care a refuzat-o.

„Niciodată nu m-am întâlnit cu Veaceslav Platon și nu îl cunosc, nu îi înțeleg acuzațiile în adresa mea. Voi continua activitatea mea de deputat în parlament. Este evident că anumitor persoane nu le convine activitatea din parlament a opoziției și a mea, inclusiv. Haideți să ghicim cui anume. El a spus de multe ori că știe cum să ocolească legea. Vrea să îi spun că, spre deosebire de el, niciodată nu am încălcat legea. Posibil că declarațiile lui sunt o răzbunare pentru că am refuzat propunerea lui din 2011-2012 de a face parte din echipa lui de avocați, poate din acest motiv face aceste acuzații”, a precizat Ulanov.

Parlamentarul a ținut să îi transmită un mesaj personal lui Veaceslav Platon.

„Veaceslav, nu ne cunoaștem și nu ne-am intalnit niciodată, însa aș vrea să îți transmit următorul mesaj: se poate trăi după lege sau după principii. Tu nu trăiești nici după lege, nici după principii”, a conchis Denis Ulanov.

Precizăm că Veaceslav Platon a fost eliberat, luni, 15 iunie, din Penitenciarul nr. 13. Magistrații au dispus suspendarea imediată a executării sentinței Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, din 20 aprilie 2017, emisă în privința lui Platon, prin care acesta fusese condamnat la 18 ani de închisoare pentru escrocherie, spălare de bani și corupere activă.

Amintim că, pe 18 mai, procurorul general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, a declarat că dosarul împotriva lui Veaceslav Platon a fost falsificat în totalitate.

Citește și: Andrei Năstase îl acuză de minciună pe primarul din Bălți, Renato Usatîi

loading...

Comments are closed.