Alte știri

Poliția anunță că va aplica AMENZI, după ce CNESP a înăsprit restricțiile la cererea Maiei Sandu și a CSS

Pinterest LinkedIn Tumblr

Poliția anunță că va aplica sancțiuni privind nerespectarea măsurilor anti-COVID-19, după ce CNESP a înăsprit restricțiile la cererea Maiei Sandu și CSS, informează Telegraph.md, cu referire la comunicatul IGP.

“În legătură cu faptul că, se atestă tendințe de agravare a procesului epidemic a infecției cu COVID-19 în Republica Moldova, crește numărul formelor grave ale bolii, numărul de decese și în vederea diminuării riscului de răspândire a virusului, Comisia națională extraordinară în sănătate publică (CNESP) a declarat stare de urgență în sănătate publică pe întreg teritoriul Republicii Moldova, în perioada 19 martie – 18 aprilie 2021, inclusiv.

În această perioadă CNESP a instituit o serie de măsuri de restricție:

Se modifică, începând cu 20 martie, regimului de activitate a centrelor comerciale și unităților de comerț nealimentar, care vor activa până la ora 18:00.

Totodată, piețele agroalimentare și cele nealimentare vor activa de la ora 7:00 până la ora 15:00.

De asemenea, restaurantele și localurile de alimentație publică vor putea primi vizitatori doar până la ora 20:00. După ora 20:00 localurile vor putea activa doar cu livrarea produselor la domiciliu.

La fel, se interzice desfășurarea în unitățile de alimentație publică a nunților, cumetriilor, aniversărilor și altor evenimente.

Se interzice organizarea cu prezența fizică a persoanelor în cadrul adunărilor științifice, olimpiadelor sau competițiilor sportive.

Nu se va permite nici organizarea în spațiile deschise și închise a festivalurilor, expozițiilor, târgurilor agricole specializate și evenimentelor comerciale.

Prezența spectatorilor în incinta cinematografelor rămâne interzisă.

In context, polițiștii, pe lângă activitatea de bază pe care o au, vor activa la capacitate maximă, inclusiv în zilele de week-end și vor monitoriza respectarea măsurilor impuse prin deciziile CNESP, realizând acțiuni de prevenire prin informare și verificare, în comun cu alte autorități responsabile și vor interveni cu fermitate în toate situațiile în care legea este încălcată.

Sănătatea și siguranța cetățenilor sunt prioritare tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice, iar controalele pe care le facem au ca obiectiv protejarea sănătății oamenilor.

Astfel, polițiștii vor patrula în adiacentul piețelor comerciale în locurile de acces public, zone de agrement, stații și autogări și vor interveni solicitând cetățenilor să respecte măsurile de protecție, iar șoferilor de transport public să limiteze numărul de persoane.

De asemenea, se va supraveghea activitatea agenților economici și se va interveni cu aplicarea amenzilor în cazul de nerespectare a măsurilor de restricție.

Numai respectarea cu strictețe a regulilor de protecție stabilite prin lege ne vor ajuta să trecem cu bine peste această perioadă dificilă.

Reiterăm, comportamentul responsabil este singurul în măsură să contribuie în mod eficient la prevenirea răspândirii virusului.

Facem apel către cetăţeni să nu se expună la riscuri, să păstreze distanțarea fizică, să poarte masca de protecție în toate spațiile publice închise și deschise, pentru limitarea riscului de a ne infecta, care va fi urmat de riscul foarte ridicat de a transmite şi apropiaţilor această afecțiune”, se arată în comunicatul oficial al Poliției.

Amintim că după ultima ședință a CSS, Maia Sandu a cerut Guvernului să ceară instituirea stării de urgență și aplicarea regimului de lockdown. Având în vedere solicitarea conducerii statului, CNESP a decis astăzi reducerea programului de lucru al centrelor comerciale, restaurantelor și piețelor. La fel, s-a lăsat la discreția administrațiilor publice locale să decidă asupra decretării stării de urgență și carantinei totale, conform scenariului Cod Roșu.

loading...

Comments are closed.