Politica fiscală a fostului Guvern PD a adus 1.3 miliarde de lei pentru Guvernul Maiei Sandu

bugetul de stat, guvernul ffilip, guvernul maia sandu, facilitati fiscale, miliarde buget

Circa 25,3 miliarde lei acumulate la Bugetul public național în 8 luni ale anului curent – creștere de peste 1,3 miliard de lei față de perioada similară a anului precedent. Astfel, politicile fiscale aprobate și puse în funcționare de către guvernarea Partidului Democrat din Moldova, a adus un surplus de 1.3 miliarde de lei.

Diminuarea poverii fiscale, începute în anul 2018, a făcut posibil ca economia și bugetul țării să fie suplinit cu peste 1 miliard de lei. Acest lucru a fost explicat de către fostul ministru al finanțelor în perioada guvernului Filip, Ion Chicu ca fiind efectul ajustării legislației Republicii Moldova la practica de succes a Uniunii Europene.

Astfel, în urma reformei fiscale din prima jumătate a anului 2019, o creștere semnificativă a avut-o anume sectorul HoReCa, căruia i-a fost ridicată rata pentru TVA, până la 20% de către noua Guvernare. Mai mult de atât, în luna martie 2019, Ion Chicu spunea că responsabilizarea fiscală a întreprinderilor HoReCa, ar putea scoate la suprafață venituri de 400%.

Conform comunicatului de presă, publicat de Serviciul Fiscal de Stat, în perioada ianuarie-august 2019, au fost înregistrate încasări în sumă de 25,3 miliarde lei. În raport cu aceleași luni din anul precedent, s-a înregistrat o creștere cu 1,3 miliard lei.

Respectiv, la cele patru componente ale Bugetului public național, au fost înregistrate următoarele rezultate:

La Bugetul de stat, pe parcursul lunilor ianuarie-august ale anului curent au fost încasate 11 miliarde lei, ceea ce constituie cu 338,8 milioane lei mai mult comparativ cu aceeași perioadă a anului 2018, sau o creștere de 3,2%.

La Bugetele locale, s-au înregistrat încasări de 2,6 miliarde lei, ceea ce reprezintă cu 2,5 milioane lei mai mult decât în 2018.

La Bugetul asigurărilor sociale de stat, în perioada menționată, au fost încasate 8,7 miliarde lei și constituie cu 430,4 milioane lei mai mult comparativ cu perioada similară a anului trecut, sau o creștere de 5,2%.

La Fondurile asigurărilor obligatorii de asistență medicală s-au acumulat circa 3 miliarde lei, cifră ce constituie cu 479,6 milioane lei mai mult în comparație cu lunile ianuarie-august ale anului 2018, sau o creștere de 18,7%.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share