Polițist de frontieră, reținut pentru luare de mită în schimbul trecerii ilegale a ucrainenilor peste Nistru

Ofițerii Serviciului protecție internă și anticorupție (SPIA) al MAI, sub conducerea procurorilor din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), în comun cu angajații Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF) al MAI și a Brigăzii de poliție cu destinație specială „Fulger” (BPDS) al IGP al MAI, au documentat pe parcursul anului 2024, acțiunile pretins ilegale ale unui grup de persoane, manifestate prin organizarea migrației ilegale a cetățenilor ucraineni (art. 3621 alin. (3) lit. a) din Codul penal al Republicii Moldova).

Aceștia erau transportați ilegal cu barca peste Nistru, contra sumelor de $7.000-$8.000 per persoană. Ulterior, din acești bani, organizatorii grupului infracțional i-ar fi achitat polițistului de frontieră a câte $1.500 per ștampilă aplicată și introducerea datelor și informațiilor în sistemul informațional, pentru legalizarea intrării lor în Moldova. Conform schemei, aceștia organizau traversarea frontierei de stat (prin eludarea punctelor de trecere) pentru grupuri formate din a câte 10 ucraineni.

Urmare a documentării acestei scheme, la data de 05.03.2024 au avut loc percheziții în Dondușeni și Ocnița și la un punct de trecere a frontierei.

Drept rezultat, 3 persoane civile și 1 angajat al IGPF au fost reținuți, precum și au fost ridicate probe importante cauzei penale, care urmează să fie supuse cercetării.

Ansamblul de probe urmează să fie cercetat de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), care va determina necesitatea aplicării arestului în privința bărbaților reținuți cu vârste cuprinse între 30 și 63 de ani. Între timp, aceștia beneficiază de garanțiile procedurale și prezumția nevinovăției prevăzute de lege.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share