Politolog: Blocul ACUM urmează să răspundă răspicat solicitării de a crea o alianță pro-Europeană, lansată de PDM

candidat unic, plahotniuc candidat unic, plahotniuc candidat pro-european, alegeri locale chisinau, alegeri anticipate, maia sandu, vlad plahotniuc, andrei nastase, pas pdm ppda, 2 martie 2018, razboiul de pe nistru 26 ani

Inevitabilul s-a produs. În pofida eforturilor disperate ale blocului ACUM de a evita capcana dialogului cu Partidul Democrat, aceste două formațiuni politice se vor întâlni nas în nas în Parlament. Până atunci, însă, Blocul ACUM urmează să răspundă răspicat solicitării de a crea o alianță pro-Europeană, lansată de Partidul Democrat. Deocamdată, răspunsul este un NU mornăit sub nas, spus în stilul unei domnișoare aflate la bal, care speră că va fi luată la dans de cel mai frumos cavaler din sală. Între timp, ea îi refuză pe ”mojicii” ce se perindă în preajmă cu riscul de a rămâne cu praful de pe tobă, declară politologul Corneliu Ciurea pentru HotNews.

Înțelegem că decizia de a te asocia cu PDM, un partid pe care l-ai criticat cu pasiune și zel din momentul formării celor două componente ale blocului ACUM, este practic imposibilă. Să creezi o alianță cu cel, a cărui poză fixată pe perete o străpungeai zilnic cu darts-uri și pe care îl doreai în cel mai bun caz ars în focurile gheenei, este o sarcină deloc pe potriva unui muritor de rând. Din această cauză, liderii blocului ACUM arborează o mină de iacobin ghilotinat pe nedrept de propriul popor ,care se consolează cu gândul că dreptatea rămâne oricum de partea lui, chiar dacă propriul cap i se rostogolește la picioarele călăului.
 

Dar soluțiile alternative par și ele de-a dreptul diabolice. Una ar fi să contribui prin neimplicare la crearea unei alianțe nu tocmai europene dintre democrați și socialiști, astfel dându-i șanse în plus Kremlnului să blocheze un parcurs european aflat și așa în derivă. Sigur, păcatul omiterii este mai mic decât cel al comiterii, dar ACUM-iștii nu pot să nu înțeleagă că soarta dialogului cu UE va fi astfel lăsată la discreția lui Dodon. Ulterior, coaliția de guvernare va privi cu ironie încercările dreptei de a-și atribui titlul de ”europeni autentici” și le vor închide microfonul atunci când vor abuza de dreptul de a aclama valorile europene. Discursul pro-european se va transformă într-o gargară strict reglementată de un speaker care se prea poate să fie alesul socialiștilor.

O altă soluție ar fi să insiști pe alegeri anticipate, dar, în aceste condiții, riști să-ți iriți și mai mult propriii alegători, care și așa merg la urne de parcă ar fi mânați la munci silnice. Electoratul potențial al blocului ACUM s-a diminuat simțitor. Diaspora s-a înjumătățit, tinerii stau acasă, iar chișinăuienii rămâ divizați între stânga și dreapta. Între timp, mișcarea protestară s-a răsuflat și nu mai trezește adeziunea de mai înainte. Cu o armată cvasidemoralizată este greu să pornești la o nouă luptă în condițiile în care n-ai nici resurse pentru a o întreține. ACUM-iștii nu vor să ajungă probabil în situația unui general francez care exclama: Flancul stâng e distrus, cel drept- bate în retrage, centrul e decimat, situație excelentă, atacăm!”

Rezultate alegeri parlamentare 24 februarie
Rezultate alegeri parlamentare 24 februarie

Cu asemenea opțiuni în față, este normal ca blocul ACUM să se transforme într-o formațiune politică a cărui singur mesaj viitorilor colegi din Parlament ar fi: Lăsați-ne în pace! Nu bateți la ușă și nu trimite-ți scrisori. Blocul ACUM crede că va putea în continuare să mențină acea conduită politică ce i-a adus intrarea în Parlament – o critică furibundă și ireconciliabilă de pe poziția de observator aflat la o distanță liniștitoare de ținta vizată, care n-are timp și nici dorință să riposteze.

 
S-ar putea ca, în final, ACUM-iștii să dea greș. Opțiunea exit nu prea există în politică. Fiecare opțiune care se ia, implică și costuri. Acest refuz constant de a intra în coaliții de guvernare pentru a menține cursul european naște o întrebare firească din partea publicului – De ce oare v-am mai trimis în Parlament? La început, aceste întrebări vor fi abia audibile, dar cu timpul neangajarea și absenteismul visător al politicienilor de dreapta va provoca o reacție de supărare din partea alegătorilor.
 
E greu să dai un sfat celor de la ACUM. Mai simplu, e să nu insiști și să cauți formule de coaliții în care blocul ACUM să nu figureze. Dar, repet, soluția EXIT pentru cei de dreapta nu există. Ai intrat în horă – trebuie să joci.
 
Asta înseamnă că blocul ACUM va trebui să decidă și să suporte consecințele deciziilor pe care le ia. După alegeri, dreapta nu mai stă pe tribune, dar a intrat în horă. Și-n această horă, pe lângă ACUM-iști, mai dansează Dodon, Plahotniuc și Șor.
 
E un dans valpurgic în care aripile îngerilor au fost transformate demult în codițe de draci.
corneliu ciurea analist politic
autor: Cornel Ciurea
Total
0
Shares
 
Total
0
Share