Politolog: Legea privind deșeurile a fost lobată direct de Igor Dodon pentru a-l favoriza pe fiul Procurorului General al Rusiei

Analistul politic Annaslav Yakovenko, a publicat pe pagina sa de Facebook o informație, conform căreia, Igor Dodon ar fi persoana care personal a lobat proiectul de lege privind deșeurile. Acest lucru a fost făcut în interesul fratelui său și a partenerului acestuia de afaceri, Artiom Ceaika, fiul procurorului general al Rusiei.

Yakovenko scrie că în asemenea condiții, există mari dubii la transparența licitațiilor pentru investitori dar și asupra securității ecologice a acestor întreprinderi. Politologul spune că este necesar ca să fie introduse modificări în proiectul de lege care trebuie publicat și organizate dezbateri publice în acest subiect.

Amintim că, președinta Comisiei parlamentare pentru mediu și dezvoltare regională, Violeta Ivanov, spune că Legea privind deșeurile, votată pe 15 august în două lecturi, „este o crimă îndreptată împotriva cetățenilor”. În cadrul unui briefing de presă, deputata PDM s-a adresat șefului statului, Igor Dodon, să nu promulge legea.

Proiectul prevede că incinerarea deșeurilor pe teritoriul Republicii Moldova se va realiza în condiții controlate riguros. Incinerarea și co-incinerarea va fi permisă în cadrul unităților autorizate de către Agenția de Mediu. Iar emisiile în aer și în apă provenite de la instalațiile de incinerare și de co-incinerare a deșeurilor nu vor depăși valorile-limită de emisie prevăzute de actele normative.

Potrivit deputatei, proiectul nu a fost examinat de către comisia parlamentară in corpore. Violeta Ivanov susține că vicepreședinta comisiei, deputata PPPDA Inga Grigoriu, cu alți doi membri ai comisiei, pe furiș, au elaborat raportul comisiei asupra proiectului de lege. Violeta Ivanov solicită să fie întors proiectul la reexaminare și să fie dezbătut cu participarea experților. Violeta Ivanov menționează că în Rezoluția Parlamentului European este stipulată tendința de reducere a incinerării și sunt promovate metode alternative.

Total
0
Shares
Total
0
Share