Actualitate

Polonia a donat concetratoare de oxigen portabile instituțiilor medicale din Moldova

Pinterest LinkedIn Tumblr

Astăzi, 22 mai, a avut loc ceremonia de acordare a  asistenței umanitare, oferită Republicii Moldova de către Guvernul Poloniei,  prin intermediul  Solidarity Fund PL în Moldova, ce vine să sprijine eforturile sistemului medical din țară în lupta cu pandemia COVID-19.

Ajutorul umanitar conține: 10 concentratoare de oxigen portabile cu o capacitate de 10 litri și 25 concentratoare de oxigen portabile cu o capacitate de 5 litri. Aparatele medicale vor fi distribuite instituțiilor medicale: SCBI  „T. Ciorba”, Clinica ,,E. Coțaga”, Spitalul Clinic Bălți, Spitalul Clinic Muncipal de Boli Contagioase pentru Copii, Maternitatea Municipală Nr. 2 , spitale rational: Anenii-Noi,  Basarabeasca, Briceni,  Cahul, Căușeni „Ana și Alexandru”, Călărași, Ceadîr-Lunga, Cimișlia, Comrat „Isaac Gurfinchel”, Criuleni, Drochia „Nicolae Testemițanu”, Dondușeni, Glodeni, Fălești, Floresti,  Edineț, Leova, Ocnița,  Orhei, Nisporeni, Ungheni, Sîngerei, Ștefan Vodă, Rezina, Rîșcani, Soroca „A. Prisăcari”, Taraclia.

Totodată, alte 2 concentratoare de oxigen portabile vor fi distribuite în Transnistria. Valoarea totală a lotului de donație este de 23,5 mii euro.

Viorica Dumbrăveanu:„Concetratoarele de oxigen sunt esențiale pentru tratamentul persoanelor infectate cu noul coronavirus și vin în sprijinul sistemului medical exact în momentele cele mai dificile. Mulțumim Guvernului Poloniei, pentru asistența oferită în consolidarea sistemului medical din țara noastră”.

„Prin aceste donații, Guvernul Poloniei susține atât sistemul de sănătate, cât și sectorul economiei al țării, deoarece echipamentele de protecție donate anterior  au fost produse în Republica Moldova. Sperăm că tot acest efort va contribui la prosperitatea Republicii Moldova și la o colaborare frumoasă pe viitor”, a menționat Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Polone în Republica Moldova, Bartłomiej Zdaniuk.

„O bună parte din concentratoare sunt deja distribuite în raioane și medicii lucrează cu acestea, iar asta înseamnă vieți salvate.  Mulțumesc pentru buna colaborare cu Ministerul”, a adăugat Tomasz Horbowski, directorul de țară al Soldarity Fund PL în Moldova.

Republica Moldova a mai beneficiat de un lot de donații din partea Republicii Polonia, prin intermediul Fundației Solidarnosci Miedzynarodowej. Acesta conținea: echipamente de protecție, măști de protecție, soluții dezinfectante, care au fost repartizate în spitalele republicane, municipale și raionale din țară.

loading...

Comments are closed.