Externe

Polonia: Parlamentul va evalua compensațiile de război cerute Germaniei

Pinterest LinkedIn Tumblr

Conservatorii la putere în Polonia au înființat o comisie parlamentară însărcinată să examineze valoarea compensațiilor legate de-Al Doilea Război Mondial pe care le cer Germaniei, a anunțat vineri președintele acestei comisii, scrie AFP, citat de Agerpres.

„Vrei să ne demarăm activitatea în parlamentul polonez care se va încheia cu o analiză a sumei estimate pe care Germania o datorează Poloniei”, a declarat șeful comisiei, Arkadiusz Mularczyk, pentru agenția poloneză de presă PAP.

Acest parlamentar din cadrul partidului conservator Lege și Justiție (PiS) a adăugat că nu a fost stabilit niciun termen legat de rezultatul evaluării.

Chestiunea compensațiilor de război germane, considerată ca încheiată de mai mulți ani, a fost relansată la 28 iulie de șeful partidului conservator naționalist aflat la putere, Jaroslaw Kaczynski.

În cursul lunii septembrie, premierul polonez, Beata Szydlo, provenită tot din rândurile PiS, a apreciat că țara sa are „dreptul” la compensații.

Purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert, a răspuns la acea dată că problema a fost reglată deja când „Polonia a adoptat o decizie cu caracter obligatoriu, în august 1953 (…), pentru a renunța la noi compensații de război”.

Potrivit unui recent sondaj, 51% dintre polonezi se opun pretențiilor de compensații din partea Germaniei, în timp ce 24% sunt favorabili.

Citiți mai mult pe Agerpres.ro.

 

loading...

Write A Comment