Polonia va construi o bază de elicoptere de luptă la granița cu Ucraina și Belarus

Ministrul Apărării polonez, Wladyslaw Kosiniak-Kamyszm, a anunţat luni construirea unei baze de elicoptere de luptă la circa 70 de kilometri de frontiera Poloniei cu Ucraina şi Belarus, scrie Agerpres.ro

Într-o conferinţă de presă la Lswidnik, la câţiva kilometri de oraşul Lublin (est), ministrul polonez a explicat că pe cele aproape 100 de hectare pe care le va ocupa noua bază vor fi instalate elicoptere de luptă ale armatei, cum ar fi cele 96 de elicoptere AH-64 Apache.

Achiziţia acestor elicoptere a fost convenită recent în timpul unei vizite oficiale la Washington a preşedintelui polonez Andrzej Duda şi a primului ministru Donald Tusk.

Prezent la un eveniment la Varşovia, preşedintele Duda a comentat ştirea şi a spus că îi oferă „o mare satisfacţie să vadă că modernizarea şi consolidarea armatei poloneze se realizează indiferent de culoarea politică şi cu asumarea întregii responsabilităţi pentru securitatea Poloniei”.

Modelul de elicoptere Apache pe care îl va primi armata poloneză este unul dintre cele mai bine echipate şi include sisteme de identificare şi urmărire a ţintelor, senzori de vedere pe timp de noapte pentru piloţi şi dispozitive antirachetă.

Contractul semnat cu Washington include şi achiziţionarea a 1 844 de rachete Hellfire de atac la sol, 508 de rachete aer-aer Stinger şi a peste 7 000 de cartuşe de muniţie pentru mitraliere.

Polonia a întreprins un plan ambiţios de a-şi consolida forţele armate, cu scopul de a dubla numărul de soldaţi profesionişti pentru a ajunge la 300 000 şi de a consolida cheltuielile pentru apărare la peste 4% din PIB.

Odată cu achiziţionarea de avioane de luptă moderne precum F-35 şi echipamentul a peste 1 000 de tancuri de luptă, Polonia şi-a direcţionat o mare parte din investiţiile sale în apărare către formarea unui scut de apărare antiaeriană şi antirachetă numit Wisla, format din mai multe componente precum Patriot.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share