Externe

Polonia vrea să-i țină departe pe ruși cu o divizie de blindate americane

Pinterest LinkedIn Tumblr

Polonia și-a exprimat disponibilitatea de a plăti până la două miliarde de dolari pentru crearea pe teritoriul său a unei baze militare permanente a SUA, scrie Onet cu referire la un document al Ministerului Apărării al Poloniei.

„Această propunere conturează o nevoie clară și urgentă pentru o desfasurare permanentă în Polonia a unei divizii a armatei SUA cu angajamentul Poloniei de a oferi sprijin puternic, care poate ajunge la 1,5-2 miliarde $, prin realizarea de facilități militare comune și pentru a asigura o deplasare mai flexibilă a forțelor americane“ – se spune în documentul oficial.

Varșovia susține că este dispusă „să împartă povara cheltuielilor pentru apărare și să facă soluția mai rentabilă pentru guvernul SUA“.

Ministerul polonez al Apărării a confirmat autenticitatea documentului. Biroul de presă a adăugat că „Propunerea de prezență permanentă a SUA în Polonia“ a fost dezvoltata „în cadrul activităților care vizează aprofundarea cooperării cu Statele Unite, inclusiv o creștere a prezenței trupelor americane în Polonia“ în 2018.

Documentul conține informații despre posibila amplasare a facilităților militare și a spitalelor, precum și despre școli, săli de sport pentru personalul militar și familiile acestora. Articolul constată că propunerea a fost trimisă Casei Albe, Congresului SUA, unui număr de agenții guvernamentale și grupuri de reflecție, inclusiv Consiliul Atlantic.

europa, polonia, rusia, hrata, armata, geopoliticaMinisterul Apărării al Poloniei a subliniat că o prezență permanentă în țară a unei divizii a forțelor armate ale SUA este „necesară pentru eforturile de descurajare a pozitiilor întărite și periculoase ale Rusiei, care amenință Europa“. Varșovia subliniaza că deschiderea unei baze militare permanente în Polonia este în interesul nu numai a partii poloneze, care cauta să-și consolideze apararea pe fundalu amenințarii ruse, dar, de asemenea, corespunde doctrinei naționale de apărare a SUA, care definește agresiunea Rusiei ca principala amenințare pentru Statele Unite și stabilitatea globală.

Potrivit Varșoviei, investițiile în proiectul de desfasurare in Polonia a unei divizii de blindate ar trebui să acopere o parte semnificativă a fondurilor pentru crearea infrastructurii și menținerea capacității de luptă a unitatilor armate. În plus, o parte din infrastructura Ministerului Apărării din Polonia poate fi transferată în folosinta armatei americane.

Anterior, Ministerul polonez de Externe a afirmat că prezența trupelor americane în Europa constituie fundamentul politicii de securitate urmărite de Varșovia.

loading...

Comments are closed.