Portalul mold-street este acuzat de minciună și manipulare de către Administrația de Stat a Drumurilor

administratia de stat a drumurilor, repararea drumurilor, ministerul finantelor, drumuri bune pentru moldova, drumuri reparate, plahotniuc drumuri, pdm drumuri reparate, 1600 km drumuri, drumuri bune 2

Administrația de Stat a Drumurilor (ASD) califică drept manipulatorii informațiile prezentate într-un articol publicat de portalul mold-street.com, pe care îl acuză că face abuz de fals în încercarea de a demonstra că în perioada 2009-2016 în Moldova au fost construite peste 7 mii de km de drumuri.

”Regretăm manipulările și falsurile lansate în ultimul timp cu o insistență cel puțin stranie din partea presei care pretinde că face expertiză corectă a proceselor economice. Facem referire aici la articolul manipulator și plin de atacuri susținute de falsuri la adresa autorităților în problema drumurilor”, se arată într-un comunicat al ASD, transmite Hotnews.

Instituția demască procedeele folosite de mold-street.com pentru a manipula opinia publică.

Autorul neanunțat al acestui articol pune la îndoială faptul că în perioada 2009-2016 în Republica Moldova au fost construite sau reparate mai puțin de 1000 de km sau în jur de 140 de km anual. Aici este vorba despre lucrări de complexitate similară cu cele incluse în cadrul proiectului ”Drumuri Bune pentru Moldova”. Această cifră se referă în primul rând la lucrările de reparații capitale și reabilitare a drumurilor. Reparațiile curente (plombarea gropilor, profilarea drumurilor din pietriș cu greider, calmatarea fisurilor, etc) nu au fost luate în calcul nici pentru perioada anterioară, nici pentru 2018. În încercarea de a discredita aceste date, mold-street.com prezintă informații dintr-un raport al Curții de Conturi pentru anii 2014-2016, unde indică la grămadă lucrările de reparații capitale, reabilitare și cele de reparații curente. Anume prin acest procedeu manipulator au obținut cifra de 366 de km pe an”, se arată în comunicatul drumarilor.

Potrivit lor, același procedeu este folosit și în continuare, când se prezintă datele corecte din rapoartele Administrației de Stat a Drumurilor, dar care sunt interpretate manipulator.

”Pe parcursul perioadei de raportare s-au efectuat lucrări de reparație și întreținere pe o lungime totală de 7.230 km, inclusiv pe drumurile naționale 3.150 km și 4.080 pe drumurile locale”. Până aici – e adevărat. În continuare, însă, autorul scrie că numărul obținut de km este de ”șase ori și ceva mai mult decât a promis că face în acest an PDM și Guvernul Filip”. Aici începe manipularea. Mold-street.com pune intenționat în aceeași oală, pentru a manipula opinia publică, lucrările de construcție, reparație capitală și întreținere, care nu au fost luate în calcul de autorități”, se arată în comunicat.

Autoritatea precizează că, în acest an, ca și anterior, au fost efectuate lucrări de tratament bituminos al drumurilor. ”Ne-am ocupat de întreținerea curentă, am plombat gropile și am făcut și alte lucrări curente. Doar că ele nu au fost incluse în cele circa 1.600 de km care urmează a fi reabilitați până la sfârșitul anului curent. Altfel, cifra finală ar putea să-i uimească neplăcut pe manipulatorii de la mold-street.com”, mai scrie în comunicatul citat.

Amintim că și secretarul general al Ministerului Finanțelor a venit astăzi cu reacții la un alt articol fals de pe mold-street.com. Ion Chicu a demonstrat că articolul despre împrumuturile Guvernului de pe piața internă arată cel puțin incompetența autorului, dacă nu rea-voința acestuia.

Mold-street.com a scris că Executivul a împrumutat în septembrie de 7 ori mai mult decât era planificat inițial. În realitate, dacă autorii acestui portal s-ar fi documentat, ar fi aflat că, în realitate, Guvernul a rambursat în această lună cu 60 de milioane de le mai mult decât a împrumutat, a precizat secretarul general de stat al Ministerului Finanțelor într-o postare pe Facebook.

Total
0
Shares
Total
0
Share