Poștașii români amenință cu grevă generală: “Salarii de mizerie, pensii la risc!”

Mai mulți poștași din România amenință cu grevă generală, dacă autoritățile nu le vor majora lefurile. Aceștia au organizat miercuri o grevă de avertisment după ce procesul de negociere a noului contract colectiv de muncă din Poșta Română a fost compromis. Oamenii spun că dacă revendicările nu vor fi auzite, în aprilie, cei peste cinci milioane de pensionari riscă să nu mai primească alocația la timp.

Poștașii au fost în grevă de avertisment, miercuri dimineață, și au întrerupt lucrul de la 8.00 până la ora 10.00 în aproape toate oficiile poștale din România. Aceștia menționează că în jur de 60 de procente dintre salariați, adică în jur de 12 mii de angajați primesc salariu minim pe economie, adică peste 3300 de lei brut. Respectiv, au cerut o majorare de 400 de lei românești și o creștere între cinci și zece la sută a sporurilor de loialitate.

„ După 29 de ani vechime în câmpul muncii doar la Poșta Română am minim salariu pe economie. Condițiile sunt dezastruoase”;

„Ce se întâmplă. Au plecat oamenii în pensii, au plecat pentru că au fost bolnavi și am rămas să facem mai multe sectoare în fiecare zi, pentru că nu vin oamenii, la salariu minim nu vine nimeni de ani de zile în poștă să se angajeze”, au relatat oamenii.

Protestul vine după ce în data de 31 decembrie Contractul colectiv de muncă a expirat, iar până acum nu s-au demarat discuții pentru încheierea unui nou acord. Astfel, poștașii spun că dacă timp de cinci zile problema nu va fi rezolvată, va fi declanșată greva generală care va perturba activitatea companiei Poșta Română.

„ Începând din decmbrie, ianuarie, februarie am încercat să negociem contractul colectiv de muncă pentru anul în curs, din păcate pe tot parcursul negocierilor, propunerile noastre au fost aruncate în derizoriu”, a menționat Dumitru Costin, președinte Blocul Național Sindical.

În reacție, operatorul național de servicii poștale de peste Prut a menționat printr-un comunicat că majoritatea covârșitoare a salariaților Companiei Naționale „Poșta Română” nu a participat la greva de avertisment declanșată miercuri dimineața. În cadrul instituției au fost efectuate deja mai multe modernizări, iar din luna iunie a acestui an, salariile angajaților vor crește, în medie, cu 250 de lei românești.

Total
0
Shares
Total
0
Share