Alte știri

Postul de televiziune TV8 va trebui să se închidă în timpul campaniilor electorale

Pinterest LinkedIn Tumblr

În cadrul emisiunii Politica, difuzată ieri pe postul de televiziune TV8, a fost discutată și noua Lege a ONG-urilor, iar un subiect aparte a fost despre drepturilor asociațiilor necomerciale de a se implica în politică în timpul campaniilor electorale.

Urmăriți-ne și pe Telegram!

Astfel, potrivit art.6 alin.(5) din proiectul Legii ONG-urilor, ”în perioada campaniei electorale, organizația necomercială nu poate susține material sau nu poate presta gratuit servicii concurenților electorali sau nu poate face agitație electorală. Excepții nu există.

Totuși, încălcarea acestui aliniat din lege nu este sancționată prea dur, după cum este propus în alin.(6) din articolul menționat: ”Organizația necomercială care încalcă prevederile alin. (4) sau (5) pierde sprijinul financiar şi alte preferințe oferite de stat, precum şi dreptul de a beneficia de mecanismul de desemnare procentuală. Organizaţia necomercială restituie statului contravaloarea sprijinului obţinut de la stat sau sursele primite de la stat şi folosite cu încălcarea prevederilor alin. (4) sau (5)”.

Însă, deputații Iurie Reniță și Lilian Capr, din opoziție, propun înăsprirea și limitarea implicării ONG-urilor în campaniile electorale: Organizația necomercială nu poate susține material, nu poate face agitație electorală și nu poate presta niciun fel de servicii care ar favoriza un anumit concurent electoral, partid politic sau organizație social-politică, cu excepția activităților de promovare a alegerilor libere și corecte”.

Proiectul Legii ONG-urilor și amendamentele pot fi găsite aici.

La capitolul sancțiuni, Reniță și Carp vin cu propunerea: Încălcarea repetată a prevederilor alin.(4) și (5) constituie temei pentru inițierea procedurii de lichidare forțată a organizației necomerciale.

La 26 februarie 2018, Consiliul Coordonator al Audiovizualului a emis decizia prin care a admis ”cererea AO „Media Alternativă” privind eliberarea licenței de emisie, pentru o perioadă de șase ani, pentru postul de televiziune „TV8”, al cărui serviciu de programe urmează a fi difuzat prin rețelele distribuitorilor de servicii din țară”.

Conform datelor de la Serviciul Fiscal de Stat, AO „Media Alternativă” este condusă de către Natalia Morari, patroana TV8, tot ea fiind fondator unic și administrator al ALTERNATIV PRESS GROUP SRL, c/f: 1017600018910, mun. Chişinău, sec. Ciocana, str. Zadnipru Petru, 2/1, ap. 22.

Sursa: Serviciul Fiscal de Stat
Sursa: Serviciul Fiscal de Stat

Decizia CCA poate fi citită aici.

Astfel, dacă noua Lege a ONG-urilor va trece în forma cerută de către Uniunea Europeană și promovată intens de către PAS și ”societatea civilă” de la Chișinău, postul de televiziune tv8, patronat de AO „Media Alternativă”, nu va mai avea dreptul legal să plaseze publicitate electorală pentru concurenții electorali, precum și nu va fi în drept să organizeze dezbateri electorale sau alte acțiuni incluse în noțiunea de ”agitație electorală” (vezi Codul electoral).

Dura lex, sed lex! Dar tare mă tem că după adoptarea legii ONG-urilor o vom auzi pe Natalia cum îl acuză pe cineva de tentative privind închiderea celui mai ”echidistant” post de la Chișinău.

Pentru ”societatea civilă”: Atenție ce promovați, pentru că s-ar putea întoarce în fruntea voastră!

Autor: Corneliu Gandrabur, gandrabur.md

loading...

Comments are closed.