Precizările CEC referitoare la cel de-al doilea tur de scrutin: Cheltuieli pot fi făcute după stabilirea datei alegerilor

Comisia Electorală Centrală (CEC) informează despre particularitățile de desfășurare a campaniei electorale de către candidații la funcția de primar care au trecut în turul II la alegerile locale generale.

Conform prevederilor legislației electorale, candidații care au trecut în al doilea tur de scrutin pot desfășura campanie electorală după stabilirea datei celui de-al doilea tur de scrutin prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale.

Totodată, concurenții electorali pot achita, în limita soldului încasat până vineri, 3 noiembrie 2023, cheltuielile aferente turului I de scrutin. Nu pot fi făcute cheltuieli din contul „Fond electoral” aferente turului II, atâta timp cât nu este stabilită data desfășurării acestui tur de către CEC.

Menționăm că, și în turul II al alegerilor locale generale, candidaților le este interzis să utilizeze resursele administrative, inclusiv prin lansarea sau participarea la lansarea proiectelor de infrastructură sau a achizițiilor efectuate din bugetul public național, utilizarea echipamentelor, a mijloacelor, a bunurilor publice. Autoritățile/instituțiile publice și cele asimilate nu pot transmite/acorda concurenților electorali bunuri publice sau alte favoruri decât pe bază de contract, în condițiile de egalitate.

Competitorilor electorali li se interzice organizarea de concerte, concursuri, alte evenimente sau demonstrații cu implicarea interpreților, a personalului de creație și/sau artistic atât din țară, cât și de peste hotare, afișarea în timpul desfășurării acestora slogane sau alte mesaje și/sau distribuirea de materiale ce conțin simbolistica competitorului electoral sau alte elemente de identificare a acestuia, precum și participarea la aceste evenimente în scop de promovare politică.

Concurenții electorali pot organiza întâlniri cu alegătorii, iar autoritățile administrației publice locale sunt obligate să asigure posibilitatea desfășurării unor astfel de întâlniri în termeni și condiții egale.

Agitația electorală se admite doar până în ziua de vineri înainte de ziua votării, adică 17 noiembrie 2023.

Total
0
Shares
Total
0
Share