Pregătiri pentru summit: Secretarul general al NATO a avut o întrevedere cu președintele Lituaniei

 

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a sosit la Vilnius luni, 10 iulie, și a discutat despre pregătirile finale pentru Summitul NATO cu președintele Lituanie, Gitanas Nausėda, scrie Radiomoldova.md

Secretarul general a spus că, atunci când Aliații se vor întâlni marți și miercuri, vor lua noi pași majori pentru a consolida descurajarea și apărarea. Aceasta include trei noi planuri regionale, susținute de 300.000 de soldați cu pregătire ridicată și capacități majore în toate domeniile.

„Acest lucru transmite un mesaj clar că vom apăra fiecare centimetru din Lituania și fiecare centimetru din teritoriul aliat”, a spus Stoltenberg.

Oficialul a mai spus că Aliații vor lua decizii cu privire la Ucraina, inclusiv un pachet multianual de asistență și legăturile politice consolidate. În acest sens va fi creat un nou Consiliu NATO-Ucraina. El a adăugat că Aliații vor aborda și calea Ucrainei către aderarea la NATO.

Aliații se vor întâlni și cu parteneri apropiați la Vilnius, inclusiv Uniunea Europeană, Australia, Noua Zeelandă, Japonia și Coreea de Sud. „Acesta va fi primul Summit al Finlandei ca aliat NATO și așteptăm cu nerăbdare ca Suedia să se alăture cât mai curând posibil. Mă voi întâlni mai târziu astăzi cu președintele Erdogan și cu prim-ministrul Kristersson, ca următorul pas în acest proces”*, a spus Stoltenberg.

La rândul său, președintele Lituaniei, Gitanas Nausėda, a menționat că aliații NATO, va transmite un semnal se unitate, iar Vilnius va fi cel mai sigur oraș din Europa. El de asemenea, a remarcat că Ucraina va fi subiectul central al NATO, menționând că „înțelegem că Ucraina trebuie să fie integrată în NATO”.

„Este timpul sa implementăm promisiunile luate la Vilnius și trebuie să fie locul de unde vin locuri bune pentru Ucraina și cetățenii săi. Noi promovăm valorile de securitat”.

Gitanas Nausėda a subliniat că summitul este „o întâlnire a unității, soluțiilor și a puterii”.

 

Total
0
Shares
Total
0
Share