Premieră în lume: A fost creat primul medicament de către inteligența artificială

Este din ce în ce mai evident că inteligența artificială are un impact major asupra numeroaselor segmente din viața fiecăruia dintre noi. Acum, a creat primul medicament, fiind o piatră de hotar în progresul științei mondiale.

O companie din Hong Kong a început testarea pe subiecții umani a primului medicament creat vreodată exclusiv de inteligența artificială. Insilico Medicine, un startup de biotehnologie din Hong Kong, a creat primul medicament la a cărui cercetare a fost folosită doar inteligența artificială.

Primul medicament creat de inteligența artificială

Medicamentul este numit INS018_055 și este folosit pentru tratarea fibrozei pulmonare idiopatice, o formă de boală pulmonară cronică.

„Este primul medicament creat în întregime de inteligența artificială generativă care a ajuns la studiile clinice umane de fază II”, spune Alex Zhavoronkov, fondator și CEO al Insilico Medicine.

Procesul de cercetare a început în 2020, cu scopul de a găsi un leac la afecțiunea pentru care existau doar medicamente ce puteau numai să încetinească progresul bolii. Prima fază a testelor se derulează în China, pe parcursul a 12 săptămâni. Apoi, acestea vor fi extinse în Statele Unite și se va ajunge la 60 de subiecți din 40 de orașe. Insilico Medicine a primit până acum finanțări de peste 400 de milioane de dolari.

„Când a fost lansată această companie, ne-am concentrat pe algoritmi – dezvoltarea tehnologiei care ar putea descoperi și proiecta noi molecule”, a spus Zhavoronkov.„Nu mi-am imaginat niciodată în acele zile de început că voi lua propriile mele medicamente AI în studiile clinice cu pacienți. Dar ne-am dat seama că, pentru a valida platforma noastră AI, trebuia nu numai să proiectăm un nou medicament pentru o nouă țintă, ci și să îl aducem în studii clinice pentru a demonstra că tehnologia noastră funcționează”.

Studiul actual al medicamentului este un studiu randomizat, controlat cu placebo, care se desfășoară pe parcursul a 12 săptămâni în China, iar Insilico intenționează să extindă populația de testare la 60 de subiecți în 40 de locații din SUA și China. Dacă studiul actual de fază a doua are succes, va continua cu un alt studiu cu un grup mai mare și apoi va ajunge potențial la studii de faza trei cu sute de participanți.

Total
0
Shares
Total
0
Share